Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MB “Enflasyond­üşecek” dedi, faizi 0.5 puan daha indirdi

- Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizi olan haftalık repo ihale faiz oranını yarım puan daha aşağı çekerek yüzde 8.75’ten yüzde 8.25’e indirdi.

Kurul toplantısı­ndan sonra yapılan açıklamada, genel olarak, nisan toplantısı­yla ilgili açıklamada­n çok farklı bir görüş dile getirilmed­i. Hemen hemen aynı görüşleri, hatta aynı cümleleri okuduk.

Ancak Merkez Bankası iki konuda farklı şeyler söylüyor.

Bunların biri enflasyonu­n yılın ikinci yarısındak­i seyrine ilişkin beklenti.

Diğer konu ise ekonomide bir anlamda dipten dönüş sinyalleri­nin alınmakta olduğu.

Enflasyon önce yükselecek, sonra düşecek

Para Politikası Kurulu açıklaması­nda enflasyonu­n düşeceği görüşü bir kez daha dile getirildi. Bir kez daha dememizin nedeni şu: Merkez Bankası geçen ayın sonunda açıkladığı enflasyon raporunda da bu yıla ilişkin TÜFE tahminini yüzde 8.20’den yüzde 7.40’a çekmişti.

Yani Merkez Bankası enflasyond­a bir gerileme bekliyor ve buna göre de pozisyon alıyor. Enflasyon, tahmin edildiği gibi yüzde 7.40’a düşer mi, orası apayrı bir tartışma konusu elbette.

Açıklamaya dönelim yine... Dünkü açıklamada enflasyonl­a ilgili olarak önce şu değerlendi­rme yapıldı: “Enflasyon beklentile­ri ve iç talep koşulların­daki gelişmeler­e bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergele­rinin eğilimleri ılımlı seyretmekt­edir. Küresel gelişmeler paralelind­e Türk Lirası’nda gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslarara­sı emtia fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemekt­edir. Üretim ve satışlarda­ki düşüşe bağlı birim maliyet artışları takip edilmekle birlikte toplam talep koşulların­ın enflasyonu sınırlayıc­ı etkisinin arttığı tahmin edilmekted­ir.”

Açıklamada gıda maddesi fiyatların­da bir dalgalanma yaşanacağı­na dikkat çekilirken de şöyle denildi: “Gıda fiyatların­daki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonu­nun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebil­eceği, ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasy­onist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendi­rilmektedi­r.”

Bu çerçevede de Kurulun ölçülü bir faiz indirimi yapılmasın­a karar verdiği belirtildi ve enflasyon görünümünü­n, mevcut para politikası duruşu çerçevesin­de yıl sonu tahminiyle uyumlu olduğunun değerlendi­rildiği vurgulandı.

“Toparlanma sinyalleri geliyor”

Dünkü toplantı açıklaması­nda öncelikle dikkat çeken görüş enflasyonu­n kısa vadede yüksek seyrettikt­en sonra inişe geçeceği oldu. Merkez Bankası’nın dile getirdiği bir başka görüş ise ekonomide dipten dönüş sinyalleri­nin alınmakta olduğu.

Açıklamada geçen ay olduğu gibi “Ocak ve şubat aylarında finansal koşullarda­ki iyileşmeni­n de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, koronavirü­s salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak mart ayı ortalarınd­an itibaren zayıflamay­a başlamıştı­r” denildikte­n sonra bu kez şu ifadeye de yer verildi: “İktisadi faaliyette­ki yavaşlama nisan ayında belirginle­şirken, mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergele­r kısmi normalleşm­e adımlarıyl­a birlikte dipten dönüş sinyalleri içermekted­ir.”

Farkındası­nızdır, Merkez Bankası çok temkinli bir dil

kullanmaya özen gösteriyor: “...Kısmi normalleşm­e adımlarıyl­a birlikte dipten dönüş sinyalleri...”

Temkinli olmak gerekiyor elbette; çünkü ekonomik toparlanma anlamında elde henüz çok somut veri yok. En başta korona belasının ne zaman rahat nefes almayı sağlayacak şekilde uzaklaşaca­ğına ilişkin somut bir gösterge yok.

Kaldı ki koronadan bir ilaç ya da aşı keşfi sayesinde bir çırpıda kurtulmak mümkün olsa bile eski duruma öyle aynı hızda dönmek mümkün olmayacak ki. Kaybedilen işler, kaybedilen gelirler var. Kişiler ve kurumlar önce toparlanma­ya çalışacak, daha sonra tüketimi düşünebile­cek. Üretim ve toparlanma da bu tüketimle birlikte mümkün olabilecek.

Dolayısıyl­a en azından ekonomide eskiye dönebilmek öyle pek de kolay olmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye