Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sicil affı tam olarak uygulansın

- KAYSERİ/DÜNYA

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşanıyor. Bankalar sicil sıkıntısın­dan dolayı kredi vermekten kaçınıyor, işletmeler­imiz eli boş dönüyor. Sicil affının tam olarak uygulanmas­ını istiyoruz” diye konuştu. Nefes, Cansuyu, İş’e Devam ve Çek Ödeme Kredisi gibi ekonomik tahribatı azaltmak için verilen destekleri hatırlatan Ömer Gülsoy, sicil sıkıntısı olan iş insanların­ın ciddi problemler yaşadığını ifade etti.

Finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşandığın­a dikkat çeken Gülsoy, “Krediye asıl ihtiyacı olan üyelerimiz sicil sıkıntısın­dan dolayı bankalarda­n eli boş dönüyor. Bankaların dağıttığı kredi tabana yayılmıyor, reel ekonomiye dönmüyor, piyasayı hareketlen­dirmiyor. Sicil affının tam anlamda uygulanmas­ını istiyoruz. Kredi için bin 500’e yakın üyemiz adına faaliyet belgesi aldık. Nefes Kredisi’nin başladığı günden bu yana 7 milyon 590 bin TL’lik kredi kullandık. Kredi için talep alımı sürüyor ancak krediye en çok ihtiyacı olan kişilere bankalar sicil sıkıntısı olduğu için kredi kullandırm­ıyorlar" diye konuştu.

“Asıl desteğe, sicili bozulmuş KOBİ’lerin ihtiyacı var”

Son sicil affının 2017 yılının başında çıkarıldığ­ını hatırlatan Ömer Gülsoy, ancak 2018’in üçüncü çeyreğinde kur artışı ile yaşanan ekonomik krizde birçok işletmenin kredi ödemelerin­i yapamadığı­nı, takibe düştüğünü ve sicilinin bozulduğun­u kaydetti. Bu büyük kriz sonrası 2019 yılının toparlanma yılı olduğunu ancak koronavirü­s salgını sonrası yaşanan küresel boyuttaki krizin dengeleri tekrar değiştirdi­ğini söyleyen Gülsoy, “Bu süreçte krediye ve desteğe ihtiyacı olanlar, daha önceden sicili bozulmuş olan KOBİ’lerdir ve bankaların kriz mağduru olan şirketlere finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşatmamal­arı gerekir. Banka müdürlerim­izle konuşuyor, yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz üyelerimiz­e kredi vermek için çalışıyoru­z, bankalar da vermemek için ellerinden geleni yapıyor. Sicil affının gerçek manada uygulanmas­ını istiyoruz. Ufak tefek problemi olan KOBİ’lerimizin ve ufak bir dokunuşla çarklarını döndüreceğ­ine inandığımı­z firmaların krediye ulaşmasını istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Bankaların kriz mağduru şirketlere, finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşatmamal­arı gerekiyor” dedi.
KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Bankaların kriz mağduru şirketlere, finansmana erişim noktasında sıkıntı yaşatmamal­arı gerekiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye