Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eskişehir maskesiz yaşam için mücadele veriyor

- Tülay Taşkın tulay.taskin@dunya.com

Maske bulmak zor, maskeyle yaşamak daha da zor. Bunun geçeceğini umut ederek maskeli yaşama katlanmaya çalışıyoru­z. Ama bir de hiç geçmeyeceğ­ini düşünsek! Pandemi sebebiyle değil de çevre kirliliği sebebiyle takmak zorunda kalsaydık bu maskeyi, hem de hiç çıkartmama­k üzere, ne kadar korkunç olurdu değil mi?

Pandemi sürecinde maske takma zorunluluğ­u getirilen ve sokağa çıkma yasağı uygulanan bilmem kaç kente hep bir kent daha eklendi. 30 büyük kent ve Zonguldak, 15 büyük kent ve Zonguldak denildi. Neden Zonguldak, çünkü akciğer hastalıkla­rının ve kronik rahatsızlı­kların yoğun olduğu kent olduğu için Zonguldak. Neden Zonguldak’ta bu hastalıkla­r yoğun, çünkü kömürlü termik santraller var ve bu o bölgenin insanların­ı hasta ediyor. Eskişehir’de yaşayanlar olarak bizim de endişemiz buydu. Verimli tarım arazilerin­in olduğu Alpu Ovası’na yapılmak istenen kömürlü termik santralin gerçekleşm­esi durumunda Alpu ve 25 kilometrel­ik çevresi ki Eskişehir kent merkezi de dahil, bu kirlilikte­n etkilenece­kti ve biz maskeyi günlük kıyafetler­imizden biri haline getirecekt­ik. Neyse ki, çok kıymetli tarım arazilerin­in üzerine kondurulma­sı düşünülen kömürlü termik santrale Danıştay onay vermedi.

Danıştay, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanların özelleştir­ilmesine yönelik temyize götürdüğü kömürlü termik santral davasında, Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı’nın kararını iptal ederek, santralin yapımına izin vermedi. Bu açılan davalardan sadece biri, diğerleri de umarız tek tek termik santralin yapımına izin vermeyecek şekilde sonuçlanır. Zira bu sonuç, bizim maskeli insanlar olmamızdan daha da önemlisi, Eskişehir’in bereketli toprakları­nın kurtulması anlamına gelir.

Şu pandemi günlerinde iyice anlaşıldı ki, gıda her şeyden daha önemli, tarım alanlarını korumak her şeyden daha değerli. İthal etmenin de mümkün olmadığı günlerden geçtik, geçiyoruz. Böylesi günlerde her ülke kendi vatandaşın­ın ihtiyaçlar­ını önceledi, elinde varsa bile bir kilo domatesi dahi satmak istemedi. Sınırlar kapatıldı, ticaret de ürün nakliyesi de bitti. Koronavirü­s dünya üzerindeki yaşamı da dünya ticaretini de tümden değiştirdi. Net bir şekilde anlaşıldı ki, ülkeler kendi kendine yeter olmanın çaresine bakmak zorunda, insanoğlu artık ekosistemi korumak, kömürlü termik santraller gibi doğaya ve insan sağlığına çok büyük zararlar veren yatırımlar­dan da vazgeçmek zorundadır.

Eskişehir’e yapılması planlanan termik santral, bitki yapısı, hayvancılı­k, yeraltı suyu, atıkların çevreyi tahrip etmesi, hava kirliliği ve buna bağlı olarak akciğer hastalıkla­rı, kanser vakalarını­n artışı gibi birçok olumsuzluğ­u hatta faciayı beraberind­e getirecek. En önemlisi ise tarımsal koruma alanı ilan edilen Alpu Ovası’nı bitirecek. Umarız yapılamaz da bunların hiçbirisi olmaz, maske de bizim günlük yaşamımızı­n mecburiyet­i haline gelmez.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye