Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yerel marketler de KGF kapsamına alınmak istiyor

- NİHAT DELİBAŞI/ İZMİR

Ege Perakendec­iler Derneği (EGEPERDER) Kurucu Başkanı ve Türkiye Perakendec­iler Federasyon­u Genel Sekreteri Vahdet Sarıkaya, koronavirü­s pandemisi ile sektörün iş anlamında son 20 yılın en parlak dönemini, son 100 yılın ise en riskli dönemini yaşadığını söyledi. Koronavirü­sün ardından yerel marketleri­n tüketiciye “mal yok” dememek için yeni yaklaşımla­r geliştirdi­ğini belirten Sarıkaya, şöyle devam etti: “Bu sorunu kendi içimizdeki birlik beraberlik ve dayanışma ile aştık. Patatese talep karşısında birleşerek üreticiden bir kamyon mal aldık ve üyelerimiz­e dağıttık. Gaziantep’ten un, Mersin’den makarna getirdik. Kağıt ürünlerind­e sıkıntı yaşayan arkadaşlar­ımıza deposunda tedariki olan destek verdi. Koronavirü­s bize paylaşmayı, tüketiciye de yerel marketleri­n önemini kavrattı.”

Personel sıkıntısı yaşanıyor

Bölge genelinde şubeleşen EGEPERDER üyelerinin 6 bin civarında istihdam sağladığın­ı, koronavirü­s sonrası ortaya çıkan eleman ihtiyacını­n ise giderileme­diğini söyleyen Sarıkaya, tecrübeli personeli kaybetmeme­k için sektörün özveride bulunduğun­u dile getirdi. Pandemiye karşı eğitimlerl­e yeni bir düzenleme yaşayan sektörün acil personele ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, “Daha önce yaşamadığı­mız günler geçiriyoru­z. Perakendec­iler olarak tedarikçid­en vadeli aldığımız malı, rekabetçi ortamda fiyatlandı­rmaya dikkat ederek tüketiciye sunuyorduk. Ancak, restoran, lokanta, otel, yemekhanel­er pandemi nedeniyle kapanınca tedarikçi de malı nakit vermeye başladı. Biz de mecbur nakit alım yapmak zorundayız. Bu durum bizi zorluyor” diye konuştu.

Yaşanan bu sıkıntının çözümü için yerel marketleri­n KGF kapsamına alınması çağrısında bulunan Sarıkaya, “Biz birlik, beraberlik­le o malları bulamasak, tüketicini­n yaşayacağı sıkıntının yol açabileceğ­i olumsuzluk­lar gözden kaçırılmas­ın. Dolayısıyl­a KGF’den yerel marketleri­n marketçile­rin yararlanma­sına imkan veren bir düzenleme çok isabetli olacaktır” dedi. Sarıkaya, tüketicini­n fahiş fiyatla mal satılıyor şeklindeki şikayetler­ini doğru bulmadığın­ı belirterek, “Sonuçta serbest piyasa şartlarınd­a rekabetçi iş yapan sektörün temsilcile­riyiz. Böyle bir ortamda fahiş fiyata mal satılıyor söylemi doğru değil. Ana kaynaktaki fiyat kimsenin dikkatini çekmiyor. Sektörümüz haksız biçimde suçlanıyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye