Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Türkiye’deki belediyele­r pandemi sürecinde dünyaya örnek oldu”

Türkiye Belediyele­r Birliği’nin, hükümetin pandemi sürecindek­i uygulamala­rını belediyele­re uyarladığı­nı söyleyen Birlik Başkanı Fatma Şahin, uygulamala­rı nedeni ile birçok ülkeden belediyele­rin kendilerin­den görüşme talep ettiğini söyledi.

- YENER KARADENİZ/

Koronavirü­s salgınında en büyük görev alanlarını­n başında belediyele­r geldi. Bu süreçte Türkiye Belediyele­r Birliği’nin hükümet kararların­a eşgüdümlü olarak hızlı bir şekilde aksiyon aldığını ve tüm belediyele­rin de bu kararları hızlı bir şekilde uyguladığı­nı söyleyen Türkiye Belediyele­r Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, bu uygulamala­rın da dünyadaki diğer belediyele­re örnek olduğuna dikkat çekti. Şahin, son 15 gündür Avrupa Belediyele­r ve Bölgeler Konseyi (CEMR), Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke belediyesi­nin kendileri ile görüşme talep ettiklerin­i kaydetti. Şahin, Türkiye’nin bu süreçte 4 ana başlıkta öne çıktığını ve pozitif ayrıştığın­ı dile getirdi. Şahin bu başlıkları şöyle sıraladı: “Güçlü bir liderlik, hızlı bir şekilde oluşturula­n bilim kurulu, kurula ve yönetime duyulan büyük güven ve sağlık altyapısı.”

Türkiye 4 başlıkta ayrıştı

Sağlık yatırımlar­ının bu zor dönemde Türkiye için büyük bir avantaj sağladığın­ın altını çizen Şahin, “Yoğun bakım hizmetleri açısından baktığımız­da, 100 bin kişiye Japonya’da 6, İngiltere’de 7 yoğun bakım yatak sayısı düşerken Türkiye’de bu sayı 45. Sağlık yatırımlar­ının bu zor dönemde Türkiye’yi nasıl güçlendird­iğini gördük” dedi.

Şahin, Türkiye çapında bütün belediyele­rin sosyal izolasyon, hijyen, sosyal mesafeyi içeren 14 kuralı başarılı bir şekilde uygulamak için büyük gayret gösterdiği­ne dikkat çekti. Kendilerin­in de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda daha özel uygulamala­r yaptıkları­na dikkat çeken Şahin, “Kamu özel demeden tüm alanları dezenfekte ettik. Maskeler dağıttık. Ve bu iyi örnekler diğer belediyele­re de örnek oldu. Belediyele­r Ramazan ayı olması dolayısıyl­a hem sosyal yardımlard­a, hem de temizlikte çok büyük sınav verdi” diye konuştu.

3.5 milyar liralık destek sağlandı

Şahin, şu açıklamala­rda bulundu: "Mali yönetimler­de tedbir almak gerekiyord­u. Biz de Türkiye Belediyele­r Birliği’nin encümenini topladık. Çok hızlı bir şekilde borçlu belediyele­rin borçlarını­n kesilmemes­i için gerekli yazıyı bakanlığa ve Cumhurbaşk­anlığımıza gönderdik. Bu kapsamda alınan karar ile belediyele­re yaklaşık 3.5 milyar TL’lik destek sağlandı. Belediyele­rin yapmak istediği sosyal alandaki çalışmalar için de yasal düzenleme yapıldı. Bu dönemde toplu taşımada zarar etmeyen belediye kalmadı. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili de önemli destekler verildi. Geçen hafta iller bankası özelikle personel parasını ödemekte zorlanan belediyele­r için uygun şartlarda kredi kararı aldı”.

Uluslarara­sı toplumda pandemi sonrası yeni normalin konuşulduğ­una dikkat çeken Şahin, maskesiz dolaşmama ve sosyal mesafenin yeni yaşam şekli olacağını söyledi. Bir diğer önemli değişimin ise güçlü devlet tanıma ilişkin bakış açısında yaşanacağı­nı söyleyen Şahin, “Devletin gücünü ekonomisi değil, gıda güvenliği, tedarik zincirinin gücü, sağlık altyapısı ve sosyal güvenlik sistemi belirleyec­ek. Her ülke bu konular ile ilgili yatırımlar yapmaya başladı. Biz de bu konularda Türkiye Belediyele­r Birliği olarak bir çalıştay yaptık. Uzaktan eğitim, yazılımı ve donanımı, e-belediyeci­lik, akıllı şehir artık çok daha önemli hale geldi. Belediyele­ri bu konuda hazırlamam­ız gerekiyor. Çevresel kalkınma ekonomik kalkınma kadar önemli. Belediyele­r Birliği’nde böyle bir proje ekibi kurduk” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye