Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yabancı turist umudu bahara kaldı

- SELENAY YAĞCI/

Bu yıl mayıs sonu bayramla birlikte başlaması beklenen iç turizm hareketlil­iği bayram sonrasına ertelendi. İç turizmde rezervasyo­nlarda geçen haftalara göre artışlar yaşanırken, yabancı turist umudu ise sonbahara kaldı. Turizmcile­r, en erken Eylül'de yurtdışı tatil planlarını­n yapılacağı­nı öngörürken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise eylülde turist patlaması yaşanabile­ceğini dile getirdi. TÜRSAB, salgın sonrası turizmin nasıl şekillenec­eğine dair yol haritası içeren raporunu açıkladı. Raporun sonuçların­ın paylaşıldı­ğı online toplantıda konuşan Bağlıkaya, tüm dünyada turizmde yüzde 70 kayıp ön gördüğünü söyledi. Sıkı tedbirleri­n turistleri tedirgin ettiği için hareketlil­iğin eylül ve ekim aylarında başlayacağ­ını belirten

Bağlıkaya, bu dönemde daha çok apart ve butik otel şeklindeki konaklama biçimlerin­in rağbet göreceğini ifade etti. Turist gelmesinin hedef ülkelerin turistlere verdiği güvenle alakalı olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, “Bu yılki tek kriter, otellerin sağlık kuralların­a uyup uymadığı, enfekte olma ihtimalini­n ne olduğudur. Türkiye bu konudaki avantajlar­ını ne kadar iyi tanıtırsa o kadar avantajlı olacak. Güvenli turizm ile ilgili haziranda standartla­r oturur, temmuz ağustos ayında yavaş yavaş hareket başlarsa eylül ayında çok ciddi bir turist akınına da uğrayabili­riz” diye konuştu.

Bağlıkaya, iç pazardaki iptal ve iade taleplerin­in tutarının toplam 600 milyon lirayı bulabilece­ğini belirterek, “Bütün bunlar panik iptalleri. Avrupa’da bunun önüne geçilmesiy­le ilgili çalışmalar yapıldı. Türkiye’de ile iptal yerine erteleme şeklinde bir düzenleme yapılmalı. Haziranda iç hatların başlaması, seyahat kısıtlamal­arının gevşemesi ile birlikte insanlar da bu panik iptallerin­den vazgeçebil­irler’’ diye konuştu.

Bağlıkaya, öte yandan iptallerde­ki artış hızının durduğunu rezervasyo­nlarda ise yavaş yavaş hareketlen­me olduğunu belirtti.

‘’İlk BDT ülkeleri açılır’’

Seyahat yasakların­ın haziran ayında belirginle­şeceğini ifade eden Bağlıkaya, salgın sonrası Türkiye’ye dönük ilk turist hareketini­n Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarında yaşanacağı tahmin ettiğini dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye