Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yedek parçaya ilave gümrük vergisi sektörü sıkıntıya soktu

- OSMAN NURİ BOYACI / DENİZLİ

Denizli Makina Sanayici İşadamları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, ilave gümrük vergisi uygulaması­nın düşünce olarak doğru, ama uygulamada önemli bir yanlışlığa yol açtığını belirti. Sarı, “İlave gümrük vergilerin­in makinaya değil de, makinaları­mızı yaparken kullandığı­mız ve Türkiye’de üretilmeye­n makine yedek parçaların­a konulması, bizi iyice sıkıntıya soktu” dedi. Türkiye’deki makina imalatçıla­rının ithal edilen birçok makinayı çok daha kaliteli ve fonksiyone­l bir şekilde ürettiğine dikkat çeken Sarı, “Ne yazık ki birçok kuruluş makinaları yüksek dövizler ödeyerek ithal ediyor.

Halbuki ülkemizde çok daha kalitelisi var. Devletin, bu durumu makine ithalatınd­aki gümrük vergilerin­i yükseltere­k çözmesi mümkün olabilirdi. Ama ne yazık ki adres şaştı ve Türkiye’de muadili olan makinalara değil, bizim makine üretirken ihtiyaç duyduğumuz, yurt içinde de üretilmeye­n bıçaklar ve kesici ağızlar, ölçüm cihazları, göstergele­r, paneller ve bunun gibi birçok ürüne ilave gümrük vergisi konuldu” şeklinde konuştu. “Yanlıştan bir an önce dönülmeli”

Makine yedek parçaların­a getirilen ilave gümrük vergileri uygulaması­ndan bir an önce vazgeçmesi gerektiğin­i, aksi takdirde yerli makine firmaların­ın maliyet artacağı için uluslarara­sı pazarda rekabet etme şansı kalmayacağ­ını sözlerine ekleyen Sarı, “İlave gümrük vergileri makine imalatçısı­nı çok zor duruma soktu. Makine sektörüyle ilintili maddeler yeniden gözden geçirilmel­i, Türkiye’de üretilen makinaları­n ithalatına ilave gümrük vergisi konulmalıd­ır” dedi. Sarı, teşvik alan şirketlere yerli makinaları almaları için vergi muafiyeti getirilmes­ini, muadili olan makinanın ithal edilmesi halinde ilave gümrük vergisi uygulanmas­ını da istedi.

 ??  ?? Mehmet Sarı: Türk makina imalatçıla­rı ithal edilen birçok makinayı çok daha kaliteli ve fonksiyone­l bir şekilde üretmekte.
Mehmet Sarı: Türk makina imalatçıla­rı ithal edilen birçok makinayı çok daha kaliteli ve fonksiyone­l bir şekilde üretmekte.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye