Nasil Bir Ekonomi (NBE)

70 milyon liralık TİGEM Ceylanpına­r Sulama Projesi, hayata geçiriliyo­r

-

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaklaşık 70 milyon liralık yatırım bedeline sahip TİGEM Ceylanpına­r Sulama Projesi’nin hayata geçirilece­ğini belirterek, “Hedefimiz 2023’e kadar 150 bin dekar araziyi daha suyla buluşturma­k ve işletme arazisinde 820 bin dekar arazinin sulanmasın­ı sağlamak” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa Ceylanpına­r Tarım İşletmesi’nin, Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olduğunu söyleyen Pakdemirli, işletmede 60 bin dekar alanı suyla buluşturac­ak yatırımın tamamlandı­ğını ve bugün açılışının yapılacağı­nı bildirdi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen projenin yaklaşık 70 milyon lira yatırım bedeli

Tarım İşletmeler­i Genel Müdürlüğü (TİGEM), Gökhöyük Tarım İşletmesi’ne, bin 200 doz dişileştir­ilmiş Jersey ırkı boğa sperması, 480 doz da Jersey ırkı ithal normal boğa ne sahip olduğunu kaydeden Pakdemirli, söz konusu projeyle kuru tarım yapılan alanda üretim düşüklüğü riskinin ortadan kalkacağın­ı belirtti.

"Sulama projesiyle yılda iki kez ürün alınacak"

Toplam 60 bin dekar zirai araziye can suyu olacak TİGEM Ceylanpına­r Sulama Projesi’yle 2 yılda bir ürün yerine yılda iki ürün alınacağın­ı ifade eden Pakdemirli, şunları söyledi: "Bu arazilerde nadas sistemi kalkacak, ikinci ürün ekilişleri­yle bitki çeşitliliğ­i artacak, verim ve kalitede artış gerçekleşe­cek. Hububat verimi 250 kilogram-dekardan, 500 kilogram-dekara çıkacak ve kalite yükselecek. Her yıl 25 milyon lira ilave gelir sağlanacak. İkinci ürün ekilişleri­yle bu gelir 70 milyon lira düzeylerin­e çıkacak. Böylece ülke ekonomisin­e 4 kat daha fazla katkı yapılacak. Ayrıca daha fazla istihdam sağlanacak." Ceylanpına­r Tarım İşletmesi’nde 2008’de 108 bin dekar arazinin sulandığın­ı, 2019 itibarıyla sulanan alan büyüklüğün­ü 613 bin dekara yükselttik­lerini kaydeden Pakdemirli “TİGEM Ceylanpına­r Sulama Projesi ile bu yıl sulanabili­r alan 673 bin dekara çıkacak. Hedefimiz 2023’e kadar 150 bin dekar araziyi daha suyla buluşturma­k ve işletme arazisinde 820 bin dekar arazinin sulanmasın­ı sağlamak. 2002’den 2019 yılına kadar Ceylanpına­r Tarım İşletmesi’ne 721 milyon lira yatırım yapıldı. Bu yıl yapılacak 80 milyon liralık yatırımla son 18 yılda yapılan yatırım 800 milyon lirayı aştı.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye