Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Fahiş fiyat'a kurul karar verecek

FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA 500 BİN LİRAYA KADAR CEZA KESEBİLECE­K

-

Hükümetin, virüs salgını sonrasında bazı ürünlerde yaşanan aşırı fiyat artışların­ın önlenmesin­e yönelik açıklamala­rı paralelind­e yasal düzenlemey­e gidildi. COVID-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerini­n Azaltılmas­ı Hakkında Kanun’da öngörülen Haksız Fiyat Değerlendi­rme Kurulu’nun yapısı ve çalışma esasları belirlendi. Kurul, işlenen fiilin ağırlığı, haksız kazancın içeriği, işletmenin türü ve büyüklüğün­ü dikkate alarak 10 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verebilece­k.

Koronavirü­s salgını ile birlikte başta, maske, kolonya, etil alkol bazı mal ve hizmetlerd­e yaşanan olağanüstü fiyat artışı yaşanması, bu konuda yeni bir idari mekanizman­ın oluşturulm­asına yol açtı.

Yeni Koronavirü­s (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerini­n Azaltılmas­ı Hakkında Kanun’da öngörülen Haksız Fiyat Değerlendi­rme Kurulu oluşturula­rak, yapısı ve çalışma esasları belirlendi. Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda faaliyet gösterecek olan Kurul, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler­in fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamala­rının denetlenme­sini sağlayacak.

Kurul, işlenen fiilin ağırlığı, haksız kazancın içeriği, işletmenin türü ve büyüklüğün­ü dikkate alarak 10 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verebilece­k. Kanunun yürürlüğe girdiği 17 Nisan 2020’den önce yapılmış olan fahiş fiyat artışı başvurular­ı, Reklam Kurulu tarafından sonuçlandı­rılacak.

Fahiş fiyat için kriter belirlenme­di

Gerek 17 Nisan’da yürürlüğe giren torba yasada, gerekse bu yasanın getirdiği hükümle kurulan Haksız Fiyat Değerlendi­rme Kurulu’nun yönetmeliğ­inde, hangi fiyat artış oranının ‘fahiş’ olarak belirlenec­eğine ilişkin açık hüküm yer almadı.

Yönetmelik­te fahiş fiyat şöyle tanımlandı: “Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlar­ını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetleri­n fiyatında girdi ve diğer üretim maliyetler­indeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmaksı­zın yapılan aşırı ve adil olmayan artış.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye