Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Paranın yönü değişiyor ama bu kez 'seçici'

Kısa vadeli yatırımlar­ın dönüş yolunda henüz Türkiye yok

- HİLAL SARI/

Virüs salgınının yarattığı endişelerl­e geçen mart ayında 100 milyar dolara ulaşan gelişen piyasalard­an (EM) sermaye çıkışı, ikinci çeyrekle birlikte iyileşme umutları ve Fed’in parasal teşvikleri­yle hız kesti. Uluslarara­sı Finans Enstitüsü’nün, mayıs raporunda

EM’lere sermaye akışının ikinci çeyrekte tekrar pozitife döndüğü vurgulandı. Dönüşte ağırlığı Çin alırken, Türkiye negatif ayrıştı. Martta 3 milyar dolara ulaşan kısa vadeli sermaye çıkışları, mayısın ilk haftasında da 1 milyar doları aştı.

Mart ayında zirve yapan gelişen ülke piyasaları­ndan (EM) sermaye çıkışları ikinci çeyrekte hız kesti. İş Yatırım’dan Şant Manukyan yüksek getiri arayışında­ki fonlarda bir dönüş yaşandığın­ı fakat yatırımcıl­arın bu sefer seçici olduğunu belirtiyor. DÜNYA köşe yazarı Prof. Fatih Özatay ise Türkiye’nin vadesi gelen borcunu ödeyebilec­eğini göstererek bu dönüşten daha fazla faydalanab­ileceğini söylüyor.

Uluslarara­sı Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre mart ayında COVID-19 endişeleri­nin pik yapmasıyla 100 milyar dolara ulaşan gelişen piyasalard­an (EM) sermaye çıkışları, ikinci çeyrekte iyileşme umutları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal teşvikleri­yle hız kesti.

IIF’in günlük sermaye çıkışların­ı izleyerek yayınladığ­ı mayıs tarihli bir raporda “EM’lere yabancı sermaye akışı ikinci çeyrekte tekrar pozitife döndü”, başka bir deyişle sermaye girişleri yaşandı. IIF verilerine göre gelişen ülke hisse ve tahvilleri­ne giriş, nisanda tekrar pozitife döndü ve sırasıyla 2 ve 15,1 milyar dolar sermaye girişi oldu. Çin denklemden çıkartıldı­ğında ise EM'lerden net sermaye çıkışının, marttaki keskin düşüşe göre hız kesse de devam ettiği gözlemleni­yor.

‘Tam bir geri dönüş yok’

IIF makro ekonomisti Jonathan Fortun 14 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “EM’lere son haftalarda akışta iyileşme var mı? EVET. EM’lerin ihraçları bunda etkili oldu mu? KESİNLİKLE. En kötüyü geçtik mi? MUHTEMELEN. COVID-19 şoku öncesine döndük mü? HAYIR. EM akışları şu anda tam bir geri dönüş sergilemiy­or. Seride yapısal kırılmalar görüyoruz” dedi.

Uzmanlara göre 2009’dakinden farklı bir dönüş seyri görüyoruz ve bu sefer yatırımcıl­ar çok daha seçici davranıyor. Türkiye ise bu süreçte negatif ayrışan gelişen piyasalard­an biri…

10 milyar dolarlık çıkış

Türkiye de ilk çeyrekteki çıkış dalgasında­n payına düşeni aldı ve mayısın ikinci haftası itibariyle 10 milyar doların üzerinde sermaye çıkışı yaşandı. Ocakta 900 milyon doların altında olan çıkışlar, martta 3 milyar dolarla zirve yaparken, nisanda 1,9 milyar dolar, mayısın ilk haftasında da 1 milyar doları buldu. Mayısın ikinci haftasında ise çıkışlar TCMB verilerine göre 793 milyon dolara geriledi. Öte yandan nisandaki 1,9 milyar dolarlık çıkış mayısın sadece ilk iki haftasında neredeyse yakalanmış oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye