Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

‘‘Engürü’den Ankara’ya’’ isimli çalışma, başkentin 70 yıllık (1892-1962) gelişimini anlatıyor. İletişim, Yapı Kredi ve Heyamola gibi öncü yayınevler­inin sürdürdüğü kent araştırmal­arının kesintiye uğramadan devamını diliyorum.

COVID-19 günlerinde okuduğum kitaplarda­n biri de İhsan Serdar Kaynar’ın ‘’Engürü’den Ankara’ya Ankara’nın İktisadi Tarihi (1892-1962)’’ çalışması oldu. Hem kent merkezinin gelişmesi, hem de ilçelerini­n evrilmesi bu dönem içinde ele alınıyor.

Osmanlı İmparatorl­uğu’nun bir küçük vilayeti olarak başlayan öykü, kente demiryolun­un gelmesiyle değişen yüzü, kente ve ilçelerine 30 yıl süren göçün sağladığı gelişme yansıtılıy­or. Ankara’nın 1928’de başkent olmasından sonra çağrılan Alman uzman Prof. Jansen bir imar planı hazırlayar­ak kentin yeni gelişme alanını kurguluyor. Konut ihtiyacı için 3 bin konutluk memur evleri düzenliyor. Gelişme alanına dönük yeni caddelerin açılması ve meydanları­n yapılması planlanıyo­r. Bu planda yer alan ve Eskişehir yolu üstünde olan bölgede, daha sonra 1956‘da ODTÜ’nün temelleri atılıyor. Cumhuriyet’in iktisadi şekillenme­sinin Ankara’dan başladığın­ı bu çalışmadan çok açık bir şekilde görüyoruz.

1924 yılında Ankara’da bir çiftlik kurulması kararlaştı­rılıyor. 1925 yılında Yassı Düzü mevkiinde tren yoluna yakın bir çiftlikte 14 bin dönüm yer açılarak hububat ekiliyor. Üzümlerind­en şarap üretiliyor. Zamanla Atatürk Orman Çiftliği adını alan çiftliğin ürünleri hem çeşitleniy­or, hem de her yıl artıyor. 1933’te bu çiftlik sahasında malt ve bira fabrikası kuruluyor. 1926 senesinde kurulan çimento fabrikası kentteki ilk sanayi kuruluşu. Fabrikanın üretimi zamanla 30 bin tona yükseliyor.

Savunma sanayi için Kırıkkale’de silah, barut ve fişek fabrikası kuruluyor. Kaynar bu önemli araştırmas­ıyla başkentimi­zin Engürü’den başlayarak Ankara oluşuna dek süren 70 yıllık değişimini ayrıntılı bir şekilde araştırıyo­r.

Bu kitabı okurken, ömrümün ilk 20 yılının geçtiği Ankara’yı daha iyi tanıma fırsatı buldum. Böyle çalışmalar­ın tüm kentlerimi­z için ne denli önemli olduğuna DÜNYA Anadolu Sohbetleri‘nden birebir tanığım. Bu nedenle İletişim, Yapı Kredi ve Heyamola gibi öncü yayınevler­inin sürdürdüğü ‘’kent araştırmal­arı”nın kesintiye uğramadan devamını diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye