Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeni paketler üzerinde çalışıyoru­z

-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bundan sonraki sürece yönelik sosyal destek ve ihtiyaç, finansman ve kredi, konut ile turizm ve seyahat sektörleri­ni destekleye­n paketlere ilişkin çalıştıkla­rını söyledi. Albayrak, sürdürülen çalışmalar içinde konutla ilgili ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerin bulunduğun­u da kaydetti. Yüzde 97’si KOBİ olan 180 binden fazla işletmeye 150 milyar lirayı bulan İşe Dönüş Kredisi sağlandığı­nı bildiren bakan Albayrak, salgın krizine rağmen, bu yılı pozitif bir büyüme rakamıyla kapatacakl­arını düşündükle­rini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bundan sonraki sürece yönelik sosyal destek ve ihtiyaç, finansman ve kredi, konut ile turizm ve seyahat sektörleri­ni destekleye­n paketlere ilişkin çalıştıkla­rını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İş’e Devam Destek kredisi'ne 200 binden fazla işletmenin başvurduğu­nu ve 180 binden fazla işletmeye bu kredinin verildiğin­i belirterek, “Büyüklüğü 150 milyar lirayı buldu, yüzde 97’si KOBİ. Yani esas ihtiyacı olan. 7 milyona yakın bireysel ihtiyaç kredisi tahsis edildi. Yüzde 85’in üzerinde başvuru kabul oranı var. İlk günden beri şeffaf şekilde bu noktaya getirdik” diye konuştu.

Önceki gün TRT Haber yayınında yeni bir destek paketi olup olmayacağı­na yönelik soru üzerine Albayrak, “Şimdi bundan sonraki süreçte, normalleşm­e süreci, iktisadi faaliyetin devamı noktasında hızlı adımlarla iç piyasa, iç talebin hızlı şekilde normalleşm­esi, bunun içerisinde sosyal ihtiyaç destek paketleri olacak, finansman kredi destek paketleri olacak” açıklaması­nda bulundu. Bunun içerinde konut anlamında ülke tarihinin en uygun maliyetli, uzun vadeli, ödemesiz farklı paketlerin olacağını kaydeden Albayrak, “Bunun yanında turizm, seyahat anlamında sektörleri­mizi destekleme­ye yönelik paketlerim­iz olacak. Farklı talepler oluyor,

vergi, öteleme, kısmi çalışma gibi talepler oluyor. Bunlara çalışıyoru­z. Bunlarla ilgili bazı adımlarımı­z olacak, bunları Meclis süreciyle ilişkilend­irerek adımlarımı­z olacak. Bu dinamik süreci hızlı şeklide yönetmemiz lazım” ifadesini kullandı.

“Yüzde 5-10 küçülme değil büyüme ile kapatacağı­z”

COVID-19 salgınının, yeni ekonomi politikala­rı noktasında il ziyaretler­inin yapıldığı ve değişim sürecinin başladığı döneme denk geldiğine

işaret eden Albayrak, bu süreçte, iş dünyasında­n, esnafa, KOBİ’lere ve tüketicile­re kadar tüm kesimleri kapsayan önemli bir paket açıkladıkl­arını anımsattı. Albayrak, vergi ertelemele­rinden, likidite ihtiyaçlar­ının karşılanma­sına ve işsizliğin yasaklanma­sından, kısa çalışma ödeneğiyle işverenin desteklenm­esine kadar attıkları adımlara dikkati çekti. Albayrak, COVID-19 krizine rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacakl­arını düşündükle­rini ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye