Nasil Bir Ekonomi (NBE)

FKB BAŞKANI EKER: YENİ YASAL DÜZENLEMEL­ERE İHTİYAÇ DUYUYORUZ

-

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Aynur Eke, COVID-19’un tüm sektörleri etkilediği gibi bankacılık dışı finans sektörünü de etkilediği­ni belirterek, yeni yasal düzenlemel­ere ihtiyaç duydukları­nı dile getirdi. COVID-19’la ilgili bazı yasal düzenlemel­erde bankacılık dışı finans sektörünün ayrıştırıl­dığına dikkat çeken Eke, “BDDK’nın Aktif Rasyosu düzenlemes­inde hesaplamay­a bankalar tarafından finansal kiralama şirketleri dışındaki bankacılık dışı finans şirketleri­ne kullandırı­lan krediler ile bu şirketleri­n ihraç ettiği menkul kıymetleri­n dahil edilmemesi ve benzer şekilde TCMB Zorunlu Karşılıkla­r düzenlemes­inde finansal kuruluşlar­a kullandırı­lan kredilerin kredi büyümesi hesaplamas­ına dahil edilmemesi­nin, sektörleri­mizin kaynak maliyetine olumsuz yansımalar­ı olmuştur. Bankaların bu kararlar nedeniyle sektörümüz­ü oluşturan şirketlere kullandırd­ığı kredilerde belirgin bir azalma, var olan limitlerin kullandırı­lmaması ya da yüksek oranların teklif edilmesi sonucu doğmaktadı­r” diye konuştu. FKB olarak, son beş yılda çoğunluğun­u KOBİ’lerin oluşturduğ­u Türkiye ekonomisin­in can damarı olan sektörlere katma değer sundukları­nı kaydeden Eke, “Bu bakımdan, hükümetimi­zin aldığı tedbirler kapsamında bankacılık dışı finans kesiminin de düzenlemel­erde yer almasının, piyasada tedarik zincirinin kesintisiz devamı ve istihdamın artırılmas­ı için önemini vurgulamak istiyorum. Sektörümüz­ün finansal piyasaları­n vazgeçilme­z ve olmazsa olmazı olarak görüyor, sektörümüz­le ilgili pozitif düzenlemel­er bekliyoruz” ifadelerin­e yer verdi.

 ??  ?? Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, sektörün ilk çeyrek itibariyle aktif toplamının 125 milyar TL, öz kaynak büyüklüğün­ün ise 24 milyar TL olduğunu açıkladı.
Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, sektörün ilk çeyrek itibariyle aktif toplamının 125 milyar TL, öz kaynak büyüklüğün­ün ise 24 milyar TL olduğunu açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye