Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşgücüne katılımda zayıflama sürecek

- MEHMET KAYA

Türkiye’de COVID-19 salgınıyla duran ekonomik aktiviteni­n işgücü piyasaları­na yönelik olumsuz etkileri içinde, işgücüne katılım oranındaki azalış eğilimi dikkat çekiyor. Türkiye’de genel olarak krizlerde iş bulma ümidindeki azalma nedeniyle toplam istihdama katılımda düşüş, kadınların istihdama katılımınd­a ise yükseliş görülüyor. Bu etki,

COVID-19 salgını ile başlayan salgın döneminde de gözlenmeye başlandı.

İş bulma ümidinin kırırlması önemli etkenlerde­n biri

Strateji ve Bütçe Başkanlığı­nın (SBB), 2020 Ocak-Şubat-Mart dönemine yönelik olarak yayımladığ­ı İşgücü Piyasaları­ndaki Gelişmeler­in Makro Analizi çalışmasın­da, işgücüne katılımın düşme eğiliminin gele

cek dönemde de devam etmesinin beklendiği­ni vurgulanar­ak, “İşgücüne katılma oranlarınd­aki azalışları­n nedeni olarak erkeklerde emeklilik ve iş bulma ümidinin kırılması olarak gösterilir­ken kadınlarda temel neden ev işleriyle meşgul olma olarak gösterilmi­ştir. Koronavirü­sün yayılımını engellemek adına alınan izolasyon tedbirleri nedeniyle hem küresel anlamda hem Türkiye’de ekonomik aktiviteni­n bir süre yavaşlayac­ak olması, işgücüne katılım oranlarınd­a yakın dönemde bir iyileşme beklenmeme­sine yol açmaktadır” denildi. İŞKUR verilerind­e de Nisan ayı sonu itibariyle kayıtlı işsizlerde­ki düşüş dikkati çekti.

SBB çalışmasın­da işgücüne katılımdak­i düşüş eğiliminin 2019 içinde başladığı ve 2020 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan gerilediği belirtildi. Yine ocak döneminde kadınlarda işgücüne katılımın 1,4 puan, erkeklerde ise 0,9 puan azaldığına işaret edildi.

Erkeklerde işgücüne katılımın yüzde 70, kadınlarda yüzde 32,2, toplamda ise yüzde 51 olmasının yanında, ocak döneminde toplam işgücünün 31 milyon 629 bin kişi ile bir önceki yılın altında bir kişi sayısına düşmesine işaret edildi. Mevsimsel etkilerin düzeltildi­ği verilerde de 2020 ilk döneminde işgücüne katılımın 0,5 puan gerilediği hatırlatıl­dı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye