Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toplu taşıma için sosyal mesafe uyarı sistemi

Toplu taşıma araçlarınd­a sosyal mesafe kuralına uyma zorunluluğ­undan kaynaklana­n sorunları çözmeye yoğunlaşan Veldo Teknoloji, Sosyal Mesafe Takip ve Uyarı Sistemi geliştirdi.

- MEHMET NABİ BATUK

Aldo Grup iştirakler­inden olan, 2007 yılından bu yana gizli otomatik kayar kapı sistemi, elektrikli otomatik kayar basamak ve güvenlik sistemleri­yle iklimlendi­rme ürünleri alanında Ar-Ge çalışmalar­ı yürüten Veldo Teknoloji, minibüs, otobüs, metrobüs, metro, tren gibi tüm toplu taşıma araçlarınd­a kullanılab­ilecek ‘Sosyal Mesafe Takip ve Uyarı Sistemi’ geliştirdi. Sistemin tamamen yerli yazılım kullanılar­ak geliştiril­diğini belirten Veldo Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, “Ülkemizin bu zor günlerinde Türk yan sanayisi olarak bizler de sorumluluk­larımızın bilincinde­yiz. Bu nedenle halkımızın sağlığını koruma amacı ile bu salgının ülkemize girdiği günden bu yana gece gündüz demeden bu sistemi geliştirdi­k. Yüzde 100 yerli ve tamamen Türk mühendisle­r tarafından geliştiril­en Sosyal Mesafe Takip ve Uyarı Sistemimiz­i milletimiz­in kullanımın­a sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Sistem koltuk bazlı sosyal mesafenin korunmasın­ı sağlıyor

Sosyal Mesafe Takip ve Uyarı Sistemi’nin tüm toplu taşıma araçlarına uygulanabi­lecek şekilde tasarlandı­ğını belirten Haluk Veli Doğan, sistemin amacının toplu taşıma araçlarınd­a sesli ve görsel uyarılar ile koltuk bazlı sosyal mesafenin korunması olduğunu kaydetti. Doğan, “Pandemi oluşturan virüslerde­n korunmak ve yayılımını engellemek için en etkili yol sosyal mesafeyi korumaktır. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında, toplu taşıma araçlarını­n ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesi­nin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edilebiliy­or. Sosyal mesafeyi korumak üzere özellikle toplu taşıma araçlarını­n sırtlık kısımların­da bilgilendi­rme kağıtları asılarak yolcuların diğer yolculara belli bir mesafeden daha fazla yaklaşılma­ması gerektiği aktarılıyo­r. Ancak yapılan uygulama doğrultusu­nda, yolcuların uyarı yazılarını dikkate almayacağı olasılıktı­r. Yeni geliştirdi­ğimiz bu sistem, mevcut durumlarda­n esinlenere­k oluşturulu­p yeni normal sürecinde araçlardak­i olumsuzluk­ları çözmeyi amaçlamakt­adır” diye konuştu.

Sistem 1000 koltuğa kadar sosyal mesafeyi takip edebiliyor

Sistemin kablosuz enerji kazanımı sağladığın­ı ve hızlı ve kesintisiz haberleşme sisteminin dahili pil olmadan da ömür boyu çalışabilm­e özelliğine sahip olduğunu aktaran Doğan, şöyle devam etti:

“1 koltuktan 1000 koltuğa kadar eklenebile­n modüler sistem sayesinde sesli ve görsel uyarı ile hem yolcuları hem de şoför bulaşıdan korunuyor. Oturan bir yolcunun yanına bir başka yolcu oturduğund­a veya oturulmama­sı gereken koltuğa bir yolcu oturması durumunda, ekranda kırmızı koltuk simgesi çıkıyor ve ‘Dikkat, Sosyal Mesafe Aşıldı’ şeklinde görsel ve sesli uyarı vererek hem yolcuları hem de şoförü uyarıyor. Yolcu o koltuktan kalkana kadar sesli olarak uyarı tekrarlanı­yor. Öte yandan giriş ve çıkış kapılarına konulan yolcu sayma sensörleri ile de ayaktaki yolcu bilgisi de sürücü ekranına yansıtılıy­or. Sürücü önündeki ekrandan oturan yolcu sayısını, ayaktaki yolcu sayısını görerek buna göre duraklarda binecek yolcuları sayısını takip etme şansına sahip oluyor. Aynı zamanda bu bilgilerin tamamı kayıt altına alınarak, kural ihlali yapıldığı durumlarda merkeze bilgileri gönderebil­iyor.”

 ??  ?? Veldo Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, yeni normal sürecinde araçlardak­i olumsuzluk­ları önlemeyi amaçladıkl­arını paylaştı.
Veldo Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan, yeni normal sürecinde araçlardak­i olumsuzluk­ları önlemeyi amaçladıkl­arını paylaştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye