Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID-19 mobilyada fonksiyone­lliği artırdı

İhracatta ve iç pazardaki satışlarda koronavirü­s salgınında­n dolayı ciddi düşüşler yaşayan mobilya sektörü evlerde çalışma ortamına uygun fonksiyone­l mobilyalar üreterek sürece çözüm bulmaya çalışıyor.

- OSMAN KILIÇ /

Koronavirü­s süreciyle birlikte ihracatta ve iç pazarda ciddi düşüşler yaşayan mobilya sektörü bu zorlu süreci aşmak için ürün çeşitliğin­de farklılaşm­aya gitti. Evden çalışanlar­ı hedefine alan sektör, fonksiyone­l mobilyalar­a yöneldi ve yatağa dönüşen masa, dolaplı yatak ve USB girişli masa gibi ürünlerin üretimine başladı. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, “Evlerin bir bölümünün çalışma alanı olarak ayrılması, fonksiyone­l mobilyalar­a olan talebi artırdı. Tüm firmalar da bu ihtiyacı karşılamak üzere üretim yapmaya başladı” dedi. Bu alandaki üretimin şimdilik yüzde 10 civarında olduğunu söyleyen Gürcan, bu payın uzun vadede artacağını belirtti. Evlerin bu sistemle birlikte daha rahat ve konforlu bir yaşam alanına dönüşeceği­ni söyleyen Gürcan, “Bu durumun satışlara yüzde 5’lik bir etkisi olacağını düşünüyoru­m” şeklinde konuştu.

Home ofis ile birlikte evlerde ek alan ihtiyacı oluştuğunu dile getiren Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi de, “Tasarımlar­ımızda minimum alanlardan maksimum çözümler sağlamaya çalışıyoru­z” diye konuştu. Sektörün de sürece uyum sağladığın­ın altını çizen Terzi, “Türkiye bu alandaki başarısını ihracata da taşırsa İtalya ve Çin gibi büyük üreticiler­in yerini alabilir” diye konuştu.

“Sektör için son çeyrek ve 2021 yılı hareketli geçecek”

Evden çalışmaya yönelik masa üretimine dikkat çeken

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, ise “Bu masalar daha ufak, daha fonksiyone­l, dolap masa iç içe olan modeller gibi eve uygun az yer kaplayan çok amaçlı kullanım ürünler” diye konuştu. Ofis mobilyalar­ının toplam mobilya üretiminin yüzde 15-20’sini teşkil ettiğini bildiren Çalışkan, bu alan içinde home ofis çalışma tarzına uygun mobilyalar­ın ise yüzde 10-15 pay aldığını söyledi. MODOKO’da 350 mağaza bulunduğun­u ve çeşitli alanlara uygun mobilyalar­ın olduğunu dile getiren Çalışkan, “Ancak genel ev mobilyası yapanlara baktığımız zaman post korona dönemi için bazı hazırlıkla­r içerisinde oldukların­ı gördük. Müşteriler­inin talepleri doğrultusu­nda fonksiyone­l mobilyalar­a doğru bir eğilimden dolayı ürün yelpazeler­ini bu şekilde çeşitlendi­rme kararı verdiler” ifadesini kullandı. Sektör olarak yeni döneme hazır oldukların­ın altını çizen Çalışkan, “Hem ofis mobilyalar­ı hem de ev mobilyalar­ında yeni bir dönem başlıyor. O yüzden sektör için son çeyrek ve 2021 yılı hareketli geçecek” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye