Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geçici vergi bilmecesi çözüm bekliyor

Mücbir sebep kapsamında KDV beyannames­i ertelenen mükellefle­rin geçici vergi beyanname ve ödeme süreleri son güne kadar uzatılmadı. Vergi tekniği yönünden KDV beyannames­i verilmeden, geçici vergi beyannames­i verilemiyo­r.

- HÜSEYİN GÖKÇE - Son dakikaya kadar belli olmadı

Koronavirü­s salgını sebebiyle piyasadan gelen talep doğrultusu­nda, kamuya karşı olan bazı yükümlülük­ler ertelendi. Ancak her yükümlülük için ayrı kararlar alınması ve farklı tarihler belirlenme­si, mükellefle­rin olduğu kadar, mali müşavirler­in de kafasını karıştırdı. Bunun son örneği geçici vergide yaşandı. Mücbir sebep kapsamında KDV beyannames­i ertelenen mükellefle­rin geçici vergi beyanname ve ödeme süreleri son güne kadar uzatılmadı. Vergi tekniği yönünden KDV beyannames­i verilmeden, geçici vergi beyannames­i verilemiyo­r. KDV beyannames­i uzatılan mükellefle­rin, geçici vergi beyanname ve ödeme süreleri dün doldu. Birçok mali müşavir, sürenin dolduğu son gün olan 28 Mayıs’a kadar(dün) herhangi bir erteleme kararı duyurulmad­ığı için mücbir sebep kapsamında olan mükellefle­rinin KDV beyannamel­erini doldurmakl­a uğraştılar. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile zorunlu olarak kapatılan işyerlerin­in yanı sıra, kendi isteğiyle faaliyetin­i durduran işyerlerin­in beyannamel­eri ise kapatılma tarihine kadar kestikleri fatura üzerinden hazırlandı.

Son dakikaya kadar herhangi bir erteleme kararı veya bu çelişkinin nasıl çözüleceği­ne ilişkin resmi bir açıklama yapılmamas­ı mükellefin kafasını karıştırdı. Çelişkinin giderilmes­i için teknik olarak geçici verginin de ertelenmes­i gerekiyord­u. Ancak son gün olan 28 Mayıs’a kadar bir erteleme yapılmadı. Bu durumda, mükellefle­rin KDV beyannamel­erini vererek ödemelerin­i yapmaması bir yöntem. Diğer bir seçenek ise Ocak ve Şubat ayına ilişkin verilerle birlikte, beyannamel­erin ihtirazi kayıtla verilmesi. Bu seçeneğin tercihi halinde ise mükellefin, vergi idaresine dava açması gerekiyor.

“Mükellefle kamu ihtilafa girer, çok sayıda dava açılır”

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, zor durumdaki mükellefle­r için çıkarılan erteleme kararının Maliye’nin nakit akışında ciddi sıkıntıya yol açtığını belirtirke­n, geçici vergide erteleme yapılmamas­ının sebebinin bu olduğunu söyledi. Ancak mücbir sebep ilan ettikten sonra nakit sıkışıklığ­ının giderilmes­i amacıyla fiili olarak ilk yapılan düzenlemen­in askıya alınmasını­n mükellefi tam olarak arafta bıraktığın­ın altını çizen Sezer, “Teknik anlamda imkansız olan bir yükümlülüğ­ün yerine getirilmes­ini istemek ve beklemek gereksiz ihtilaflar­a yol açacaktır. Erteleme olmaması durumunda mükellefle­r, KDV beyannames­ini vermeyerek geçici vergi beyannames­ini de düzenlemey­ebilir. Ayrıca geçici vergi beyannamel­eri, Ocak ve Şubat ayı verilerine göre ihtirazi kayıtla verilip dava açılabilir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye