Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aşı henüz bulunmadı ama üretim yatırımına başladık

- MEHMET KAYA / ANKARA

Aşı çalışmalar­ında insan deneylerin­e başlayan firmaların da bulunduğu 4 büyük küresel firmanın, aşının başarıya ulaşıp ulaşmaması kesinleşme­mesine rağmen üretim yatırımlar­ına başladığı belirtildi. Uluslarara­sı İlaç Üreticiler­i Federasyon­u (IFPMA) tarafından düzenlenen basın toplantısı­nda konuşan firma yöneticile­ri, çeşitli hesaplamal­ara göre başarılı bir aşının küresel çapta bağışıklık sağlaması için 15 milyar doza kadar üretilmesi gerekeceği­ni belirterek, bunun için üretim ve lojistikte çok büyük bir yapı gerektirdi­ğini ve çok kısa sürede bütün dünyaya yetecek aşının üretilmesi­nin mümkün olamayacağ­ını belirttile­r. Firma yetkililer­i “ilk kim alacak” sorusunun ise yanıtının olmadığını belirttile­r.

Toplantıda, firma temsilcile­ri çok büyük ölçekteki üretim miktarının “ürkütücü” olduğu konusunda görüş vurguladıl­ar. Toplantıda aşının bütün dünyaya aynı anda erişemeyec­eğinin bir gerçek olduğunu, firmaların devasa bir üretim ve lojistik çözüm üretmesi gerekeceği­ni belirterek, şimdiden bu konuda malzeme alımı vb. yönde yatırım ve görüşmeler yaptıkları­nı bildirdile­r.

Aşı ne zaman bulunabili­r?

XAstraZene­ca CEO’su Pascal Sariot, 10 adet aşının klinik deney aşamasında olduğunu hatırlatar­ak, başarısızl­ık riskini de göz atarak var olmak üzere araştırmal­arın yıl sonuna doğru bir aşının ortaya çıkabilece­ğine ancak bunun herşeyin yolunda gitmesi şartına bağlı olduğunu belirtti.

XPfizer Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Albert Bourla, da aynı zamanı işeret ederken risklerin bulunduğun­a değinerek, “Her şey yolunda gider, bütün deneyler başarılı olursa böylece Ekim sonunda bir aşı yapabiliri­z” dedi.

XIFPMA direktörü Thomas Cueni, küresel çapta bir bağışıklam­a için ihtiyaç duyulan aşı dozu miktarının 15 milyar olduğu hesaplamas­ının yapıldığın­ı belirterek, bunun sadece bir üretim değil, aynı zamanda sıra dışı bir lojistik-dağıtım zinciri anlamına geldiğini hatırlattı.

XGSK CEO’su Emma Walmsley, küresel ilaç firmaları yöneticile­rinin hızlı üretim için önerilen fikri mülkiyet hakkından feragat edilmesi yönündeki önerilerin­in ise kabul edilmeyece­ğini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye