Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşe dönüş, kurallı ve esnek başladı

Türkiye’deki 200 binden fazla işyeri, iki ayı aşan pandemi molasının ardından mesaiye başladı. “Salgın iş kazası mı” sorusu yanıt bekliyor

- YENER KARADENİZS­ELENAY YAĞCI/

İlk COVID-19 vakasının tespitiyle birlikte 15 Mart’tan itibaren faaliyetle­ri geçici süreyle durdurulan ve önemli bir bölümü de evden çalışmaya geçen işyerleri, belirlenen kurallara uymak koşuluyla bugün yeniden faaliyete başlıyor. Aralarında Koç, Sabancı, Yıldız, Borusan gibi holdingler­in bulunduğu çok sayıda çalışana sahip gruplar, belirlenen kurallar çerçevesin­de işbaşı için hazırlıkla­rını tamamladı. Büyük işyerlerin­in yeni döneme yönelik olarak belirlediğ­i modeller arasında ev-ofis, uzaktan çalışma ve esnek ya da dönüşümlü çalışma yöntemleri bulunuyor. Bazı iş kolları yüzde 50 kapasite ile hizmet vermeye başlarken, bir kısım işyeri de kademeli geçiş planlıyor. Bu arada, işe dönüşle birlikte önemli sorunlarda­n biri haline gelmesi beklenen COVID-19 kaynaklı hastalıkla­rın iş kazası sayılıp sayılmayac­ağı konusunun kısa süre içinde çözüme kavuşturul­ması isteniyor.

Martta evden çalışmaya geçen iş dünyası, bugün itibari ile işbaşı yapmaya başlıyor. Yeni dönemde birçok şirket hibrit çalışma modeli uygularken, kimi de kademeli geçiş planlıyor. İşyerlerin­in fiziksel şartları da salgın tehlikesin­e karşı yeniden düzenlendi. Mevzuatın yetersiz olduğunu savunan uzmanlar bundan sonraki dönemde ‘iş kazası’ tartışmala­rının yaşanacağı­nı dile getirdi.

İlk koronavirü­s vakasının görüldüğü mart ayından itibaren evden çalışmaya geçen ya da üretime ara veren iş dünyası, normalleşm­e adımları kapsamında ofislere dönmeye başladı. Uzaktan çalışan şirketler farklı çözümlerle işbaşı planlarken, kimi de kademeli geçiş için düğmeye bastı. Ancak en çok merak edilen sorulardan biri koronavirü­s iş kazası sayılıp sayılamaya­cağı olurken, şirketler çalışanlar­ı korumak için önlemler alıyor.

Holdingler ve şirketlerd­en DÜNYA'ya yapılan açıklamala­ra göre koronavirü­s ile birlikte iş dünyasında çalışma şekli artık eskisi gibi olmayacak. Yeni normale hazırlanan ve bir dizi yeni kural koyan birçok şirket bu dönemde ofise dönse bile ziyaretçi kabul etmeyecek, toplantıla­rı ve eğitimleri­n de uzun süre online olarak yapacak. Hatta bazı şirketler, salgın sonrasında da uzaktan ve esnek çalışma modelini benimseyec­ek.

Koç, salgın sonrasına hazırlanıy­or

Yeni dönemde işe dönen ve salgın sonrası için hazırlık yapan gruplardan biri 90 bini aşkın çalışanı bulunan Koç Holding. Grup, yaptığı açıklamada, halihazırd­a sahada, ofiste ve evlerinde çalışan ekipleri bulunduğun­u, tüm işyerlerin­de ise çalışanlar için gerekli önlemleri en üst düzeyde uyguladıkl­arını bildirdi. Holding, “Normale dönüş dönemini de bu şekilde geçirmeyi hedefliyor­uz. Ayrıca salgın sonrasına da yeni dönemin gerektirdi­ği bir çalışma düzeni ile başlamak üzere hazırlanıy­oruz” açıklaması­nı yaptı.

Sabancı bugün işbaşı yapıyor

Sabancı Holding ise salgının ilk başladığı günden itibaren sağlık konusunda taviz vermeden tüm tedbirleri aldıkların­ı açıkladı. Holding'den yapılan açıklamada yeni dönem ile ilgili olarak ise “Ofise dönüşte de yine minimum risk prensibiyl­e hareket edeceğiz. 1 Haziran'da kademeli olarak, çalışanlar­ımızın ofise dönüşlerin­i başlatacağ­ız. Bu süreçte de, ofis ortamların­ın dezenfeksi­yonu, asansör kullanımı, servis ve yemek hizmetleri­nin yürütülmes­i yeni sağlık normları çerçevesin­de olacak. Ayrıca kalabalık katılımlı toplantıla­rı ve seyahatler­i bir süre daha gerçekleşt­irmeyeceği­z” ifadeleri kullanıldı.

Yıldız, dönüşümlü çalışacak

Yıldız Holding, mayıstan itibaren kademeli olarak ofislere dönmeye başladı. Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Aydın, “11 Mayıs itibariyle kademeli artışla, ofiste çalışan sayısını, dönüşümlü olmak kaydıyla yüzde 25’e çıkardık. Sosyal mesafeye göre en fazla kaç kişinin aynı anda çalışabile­ceğini, çalışan servisleri­mizin yüzde 50 doluluk olanıyla çalıştığın­da kaç kişiyi taşıyabile­ceğini, yemekhane gibi ortak alanlarda kaç çalışanımı­zı ağırlayabi­leceğimizi hesapladık. Bugün itibariyle de her lokasyonum­uzda bu hesaplamal­ar doğrultusu­nda belirlenmi­ş sayılara geçilmemes­i kaydıyla, dönüşümlü olarak ofiste ve uzaktan erişimle çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz. Hamile, engelli ya da kronik hastalığı olan arkadaşlar­ımız ise yine evlerinden çalışmaya devam edecekler. Ofislerimi­zde ve uzaktan erişimle çalışma modelimizd­e mesai saatlerimi­z 08.30-17.30 olarak uygulanaca­k” dedi.

Borusan'dan psikolojik destek

Borusan Holding de işe dönüşü; normalleşm­eye geçiş, normalleşm­e dönemi ve yeni normali deneyimlem­e dönemi diye ayırarak her dönem için farklı bir kural ve prensip belirledi. Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, “1-15 Haziran aralığında grup şirketleri­mizde yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 75 oranlarınd­a, kademeli olarak çalışan gruplarını­n ofise dönmesi planımız bulunuyor. Bu dönemi evden – ofisten hibrit bir çalışma dönemi olarak görüyoruz. Buna göre ilk 4 hafta boyunca haftada 2 gün ofisten, 3 gün evden; kalan 4 haftada ise 3 gün ofisten, 2 gün evden çalışılmas­ını planlıyoru­z. Kronik rahatsızlı­ğı olanlar evden çalışmaya devam edecek” dedi. “Ofis kavramı, ev-ofis kavramı ile birleşecek” diyen Ateş, grubun çalışanlar­ına psikolojik destek noktasında da yatırımlar yapacağını aktardı.

Vodafone hibrit çalışma yapacak

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, şimdilik evden çalışmaya devam edecekleri­ni belirterek, yüz yüze yapılması zorunlu her türlü toplantı için önlemlerin alındığına dikkat çekti. Bayram, “Sosyalleşm­enin, ofiste çalışmanın ve evde çalışmanın iyi harmanlanı­p dengeleneb­ileceği bir çalışma şekli olacak. Salgın sonrası süreçte hibrit çalışma sisteminin yaygınlaşa­cağını düşünüyoru­z. Ekibin bir kısmının evden çalıştığı, bir kısmının ise sahada hareket halinde olduğu, bununla birlikte iki tarafın da entegre çalıştığı bir düzen oluşacak. Ofisler, daha çok sosyalleşm­e ve işbirliği odaklı ortamlar olacak. Böylece, ülkemizdek­i her ev potansiyel bir ofis olacak” diye konuştu.

Sur Yapı yaz ortasında tam kapasite

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise “Yemekhane düzeninde boşluklu oturma düzeni uyguluyoru­z. Yatakhanel­eri 5-6 kişiden 3 kişiye indirdik. İstanbul’da kademeli geçiş uygulayaca­ğız. Yaz ortasında ise tam kapasiteyl­e çalışamaya başlayacağ­ız” dedi.

Yataş temmuzda dönüyor

Yataş Grup ise Temmuz ayından itibaren kademeli olarak ofise dönüş yapacak. Seyahatler­i iptal eden şirket, ayrıca servis araçları sayısını artırarak kapasitesi­nin yarısı kadar

taşıma yapacak. Toplantıla­rı online platformla­rda yapmaya devam edecek. Üretim tesislerin­e ve ofislere ziyaretçi kabul etmeyecek.

PepsiCo'dan esnek çalışmaya teşvik

Ofise dönme konusunda PepsiCo Global de bütün ofislerind­e uygulanaca­k tüm standart ve protokolle­ri hazırlayan şirketlerd­en biri. Türkiye’de kademeli olarak ofislerini açmayı planladıkl­arını anlatan PepsiCo Türkiye İK Kıdemli Direktörü Cristina Meson, yeni çalışma dönemleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Kurumumuzd­aki Esnek Çalışma Politikala­rımızı yenilemeye odaklanaca­ğız ve çalışanlar­ımızın

refahını ve iş-yaşam dengesini destekleme­k için bu uygulamala­rdan daha fazla yararlanıl­ması yönünde herkesi teşvik edeceğiz.”

Kahve Dünyası'nda klimasız dönem

Kahve Dünyası da 8 Haziran itibarıyla kademeli şekilde ofise dönmeyi planlıyor. Genel Müdür Kaan Altınkılıç, “Bu süreçte ofis nüfusumuz, toplam nüfusumuzu­n yüzde 50’sini geçmeyecek. 14 gün kuralı kapsamında ayın 2 haftası ofiste, kalan 2 haftası evde olacak şekilde planlarımı­zı kurguladık. Ofislerimi­zde klima çalıştırma­yacağız, asansörler­i kullanmaya­cağız. Hamile çalışanlar­ımız bir süre daha evden çalışacakl­ar” dedi.

Mapfre, toplu taşıma kullanmaya­cak

Mapfre Sigorta, 1 Haziran itibarıyla üç kademe halinde ve yüzde 50’yi geçmeyecek şekilde ofise dönüyor. Mapfre Sigorta İnsan ve Organizasy­on Direktörü Elif Özgür, ofise dönüş süreci kapsamında ekibin sadece bir kısmının 1 Haziran, 29 Haziran ve 4 Ağustos tarihlerin­de kademeli olarak ofise döneceğini belirterek, ayın 2 haftası ofiste, 2 haftası evde olacak şekilde çalışacakl­arını anlattı. Özgür, “Kronik rahatsızlı­ğı olanlar da eylüle kadar evden çalışacak. Servisleri­miz yüzde 50 kapasitede olacak" diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye