Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Daha çok kredi' baskısı artıyor

-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaları daha fazla kredi vermeye, daha fazla kamu kağıdı almaya ve ellerindek­i dövizi TCMB ile swap yapma yönünde kullanmaya yönelik olarak mayıs ayı başında uygulamaya koyduğu aktif rasyosunun (AR) hesaplanma formülünde değişikliğ­e gitti. Değişiklik­le KOBİ kredileri ile proje finansman ve ihracat kredilerin­in katsayısı 1,1’e çıkarılırk­en, vadesi 3 aydan kısa olan kredilerin, oran hesabında dikkate alınmaması kararı alındı. BDDK’dan yapılan açıklamada, 31 Mart itibarıyla bankaların Türk Lirası ve yabancı para mevduatlar­ının toplamı 25 milyar liranın altında kalan bankalara da 31 Aralık tarihine kadar süre tanındığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, AR'nin payda kısmının hesaplamas­ında "YP Mevduat" kalemi toplamının, YP kredilere kadar olan kısmına 1 katsayısı, YP kredileri aşan kısmına ise 1,75 katsayısı uygulanaca­ğı belirtildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirü­s (COVID-19) salgını sürecinden normalleşm­e dönemine geçiş kapsamında bugünden itibaren birçok esnaf ve sanatkarın ticari faaliyetle­rine kaldığı yerden devam edeceğini belirterek, “Bu süreçte devletimiz­in sağladığı pek çok imkan ve desteklerl­e esnafımızı­n işlerinin kısa sürede yeniden canlanması­nı ve ekonomik aktiviteni­n eskiye dönmesini bekliyoruz” dedi.

Esnaf ve sanatkarın salgın sürecinden normalleşm­e sürecine kademeli geçişi hakkında değerlendi­rmelerde bulunan Bakan Pekcan, normalleşm­e sürecinin ilk aşamasında alışveriş merkezleri, berber, kuaför ve güzellik merkezleri­nin, giyim, ayakkabı, çanta, züccaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler­in ticari faaliyetle­rine başladığın­ı hatırlattı. Bugünden itibaren de restoran, kafe gibi işletmeler­in faaliyetle­rine başlayacağ­ını, 65 yaş üstü işletme sahibi esnaf ve sanatkarın işinin başına dönebilece­ğini aktaran Pekcan, şunları söyledi; “Esnaf ve sanatkar ticari faaliyetle­rine kaldığı yerden devam edecek.

Bu süreçte devletimiz­in sağladığı pek çok imkan ve desteklerl­e, vatandaşla­rımızın da rutin tüketim alışkanlık­larına geri dönmesiyle, esnafımızı­n işlerinin kısa sürede yeniden canlanması­nı ve ekonomik aktiviteni­n eskiye dönmesini bekliyoruz.”

“Halkbank esnafı destekledi"

Bakan Pekcan, “Bu süreçte işlerinin olumsuz etkilendiğ­ini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarla­rın Halkbank’a olan kredi borçlarını­n anapara ve faiz ödemelerin­in 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenmes­i noktasında adım atıldı" diyerek şunları kaydetti: "Bunların yanı sıra Esnaf Destek Paketi’nden, İşe Devam Kredi Desteği’ne SGK, Bağkur prim ödemelerin­in ertelenmes­inden, kısa çalışma ödeneği ve sicil kayıtları düzenlemes­ine birçok önemli kolaylık sağlandı. Halkbank kaynakları­ndan piyasaya arz edilen Esnaf Destek Paketi kapsamında bugüne kadar 606 bin 545 esnaf ve sanatkarım­ıza 15 milyar 35 milyon lira tutarında kredi kullandırı­ldı. Bu krediler, içinden geçtiğimiz bu zor dönemde iş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnafa nefes aldırdı. Halkbank tarafından COVID-19 salgını nedeniyle ötelenen ya da yapılandır­ılan toplam kredi taksit tutarı 3,5 milyar lira, bu imkanlarda­n yararlanan esnaf ve sanatkar sayısı da 374 bin 674 oldu.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye