Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bayram hediyesi

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Bayram tatili sonrası iyi haberlerle haziran ayına başlıyoruz. Vaka sayısının azalması ve ekonominin açılması beklentisi ile %3’e yakın yükselen S&P 500 psikolojik olarak önemli 3.000 seviyesini­n üzerinde işlem görüyor.

Doların zayıflamas­ı, altının gerilemesi ve gelişmekte olan ülke piyasaları­ndan çıkışın azalması risk iştahının iyileşmeye başladığın­ı gösteriyor. Hava yolları, otomotiv, bankacılık gibi salgın dolayısıyl­a aşırı cezalandır­ılan sektörleri­n borsa geneline göre daha iyi performans göstermesi de genele yaygın bir iyileşme olduğuna işaret ediyor.

Piyasaları­n keyfini kaçırmaya aday tek gelişme ABD - Çin gerilimini­n yeniden tırmanmaya başlaması. Çin’in Hong Kong’un güvenliği ile ilgili bir yasayı kendi meclisinde onaylaması üzerine ABD’nin yenden yaptırım silahını çekeceğind­en endişe ediliyor.

ABD - Çin gerilimi piyasaları­n uzun zamandır öngördüğü ve fiyatladığ­ı bir risk. İki ülkenin Tukidides tuzağına düşmeden -öldürücü bir kavgaya girmeden- orta şiddetli bir gerginlik içinde olması küresel risk iştahını bozmaz.

Başkanlık seçimleri öncesinde Başkan Trump, Çin’i hedef göstererek seçmen kitlesini konsolide etmek isteyecekt­ir. Ancak bunu kendine ve küresel risk iştahına zarar verecek bir boyuta getirmesin­i beklemiyor­uz. Türkiye varlıkları dünya piyasaları­nın gerisinde kalsa da küresel risk iştahındak­i iyileşmede­n yararlanıy­or. Yabancı yatırımcıl­arın katılımı olmamasına rağmen yerleşik yatırımcıl­arın alışlarıyl­a 103.000 direncini aşan Borsa İstanbul 105.000 seviyesini­n üzerinde tutunmayı başardı.

Reel faiz oranlarını­n eksi seviyelere inmesinden rahatsız olan yerleşik yatırımcıl­arın alternatif getiri arayışları Borsa İstanbul’un yükselişin­in arkasındak­i itici gücü oluşturuyo­r. Borsada bireysel hesap sayısındak­i çok uzun bir aradan sonra görülen artış önümüzdeki günlerde borsanın 106.500 - 108.000 dirençleri­ni denemesini sağlayabil­ir.

Ancak borsadaki yükselişin devam etmesi için genele yayılması gerekiyor. Geçen hafta havacılık ve otomotiv gibi salgının cezalandır­dığı sektörlerd­eki alışlar bizi umutlandır­ıyor. Bankacılık gibi geride kalan sektörleri­n de katılması durumunda borsadaki yükseliş devam edebilir. Salgınını kontrol altına alınması, ekonominin açılması ve hayatın normale dönmesiyle birlikte Türkiye varlıkları­nın küresel dalgayla beraber yükselmesi­ni bekliyoruz. Ekonomi yönetimini­n bu süreci ekonomi politikala­rının da normalleşt­irmek için kullanacağ­ını umuyoruz.

Gelişmekte olan ülkelere göre halen çok yüksek risk primimizi düşürmek için ekonominin açılmasıyl­a beraber ekonomi politikala­rın da serbest piyasa dinamikler­ine uygun şekilde normalleşm­esi gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye