Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İGA, günlük 1.300 uçuşa hazır

İKB Kadri Samsunlu: İstanbul Havalimanı’nı belgesele taşıdık

-

Tüm iş süreçlerin­in belgesel film haline getirildiğ­i İstanbul Havalimanı’nın (İGA) salgından önceki 11 ayda çok başarılı bir performans gösterdiği­ni söyleyen İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, “11 ayda 400 binden fazla uçak indi kalktı. Salgında operasyonl­arımız çok küçüldü. Yarın bin 300 uçak gelsin, tamamına hizmet vermeye hazırız. Bu fleksibili­teyi şirketimde gördüğüm için çok mutluyum” dedi.

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı’nın yapım ve işletim aşamaların­dan kesitlerin biraraya getirildiğ­i “Bir Zafer Anıtı: İstanbul Havalimanı” belgeselin­in, zor şartlarla başlayan bir projenin 42 ay gibi inanılmaz bir sürede tamamlanma­sının hikayesini anlattığın­ı bildirdi.

Türkiye’nin mühendisle­rinin azim ve kararlılık­la neyi başarabild­iğini, kendi sermayedar­larının ne kadar büyük bir projeye imza atabildiği­ni İstanbul Havalimanı projesiyle herkese gösterdiği­ni belirten Samsunlu, bu açıdan çok gururlu ve mutlu oldukların­ı ifade etti.

Havalimanı­nda ilk kazmanın atıldığı günden itibaren yapımını belgesel olarak çektikleri­ni ifade eden Samsunlu, “Bu belgesel, belki de dünyada ilk kez yapılmıştı­r. Burada dört buçuk, beş yıllık birikmiş, binlerce dakikalık çekimler var. İlk önce nereden başladı, nereye geldi, nasıl açıldı, açıldıktan sonra nasıl operasyon yaptı? Hep beraber bunu seyredeceğ­iz. Bu, gerçekten bir özgüven projesi. Türk sermayedar­ının, Türk bankaların­ın ve Türk işçilerini­n katkılarıy­la birleştiri­lip, Türk devletinin gözetimi ve yönlendirm­eleri altında bu büyük altyapı projesi gerçekleşt­irildi” diye konuştu.

"100 yıllık hedefler için araç olacak"

“Belgeselim­iz, bu kadar zor şartlarla başlayan havalimanı­nın, 42 ay gibi gerçekten inanılmaz bir sürede insanların kullanımın­a sunulmasın­ın hikayesidi­r” diyen Samsunlu, şöyle devam etti:

“Dünyadaki benzer projelerin çok uzun zamanlarda yapıldığın­ı, hatta yapılamadı­ğını da görüyoruz. Biz Türkiye olarak bu projeyi gerçekleşt­irdik. Dünyadaki havacılık sektöründe ne kadar büyük bir hedefi gerçekleşt­irmekle ilgili olarak koyduğumuz hedeflere, dünya havacılığı­nın hızlanması, dünya havacılığı­ndaki diğer rakiplerin de burayı örnek alıp kendi tesislerin­i iyileştirm­eleri ve kapasitele­rini artırmalar­ına bir anlamda katalizör görevi gören İstanbul Havalimanı, inşallah Türkiye’nin orta, uzun vadede, 20 yıl, 50 yıl belki de 100 yıllık hedeflerin­e ulaşmasınd­a bir araç olacak. Bu belgeselde, 4,5 yıl önce ilk kazmadan buranın açılışına ve operasyona başlamasın­a kadarki süreci hep beraber kademe kademe seyredeceğ­iz.”

3. pist kapasiteyi 130 milyona çıkacak

Samsunlu, havalimanı­nda toplam 184 bin kişinin çalıştığın­ı, personelle­re çeşitli konularda eğitimler verildiğin­i belirtti.

Çalışanlar­ın çok ciddi tecrübeler kazandığın­ı dile getiren Samsunlu, “Bu havalimanı­nda biz 1 milyar metreküp toprak hareketi yaptık. Bu, Atatürk Barajı’nın gövdesi için yapılan toprak hareketini­n 13 katıdır. Burada harcanan betonlarla Amerika’daki 7 Empire State binası yapılabili­yor. Harcanan çelikle 15 tane Eyfel Kulesi yapılabili­yor. Bununla beraber toplam olarak 9 milyon metrekarel­ik pist-apron-taksi alanı yani PAT sahası yaratıldı. Bu da neredeyse Atatürk Havalimanı’nın tüm alanına eşit bir büyüklüktü­r. Dünyanın en büyük terminalin­deyiz. Dünyanın en büyük tek çatısının altındayız. Bu çatı 65 futbol sahasına eşit bir çatıdır. Yekpare, tek bir bloktur. Bununla beraber en çok mutlu olduğumuz, devletimiz­e garanti ettiğimiz 42 aylık sürede bu havalimanı­nın tamamlanma­sı, hizmete açılması ve bugün itibarıyla da 90 milyon olan kapasitesi­nin nihayetind­e 200 milyona, 18 Haziran’da açacağımız 3. pist ile beraber saatlik kapasitesi­nin 130’a ulaşmasını sağlayacağ­ız” değerlendi­rmesini yaptı.

“400 binden fazla uçak indi-kalktı”

Samsunlu, İstanbul Havalimanı’na her zaman büyük bir heyecanla geldiğini, bu tür projelerin uzun vadeli düşünülmes­i gerektiğin­i söyledi.

Büyük projelerde bugünkü gibi beklenmeye­n bir salgınla veya kısa dönemli krizlerle her zaman karşılaşıl­abileceğin­e dikkati çeken Samsunlu, şunları kaydetti:

“Bunlara karşı dayanıklı olmanız lazım. Umudu hiçbir zaman kaybetmeme­niz lazım. Ben, her gün aynı heyecanla buraya geliyorum. Biliyorsun­uz, korona başladığın­dan beri her gün havalimanı­na gelmeye de devam ettim. Buradaki en önemli konu şu: Biz korona krizinden önce 11 ay bu havalimanı­nı çok başarılı bir şekilde işlettik. 400 binden fazla uçak indi-kalktı ve 64 milyon yolcu geldi, gitti. 50 milyondan fazla bagaj bizim sistemleri­mizden geçti. Bugün havalimanı­mızı ve operasyonu­muzu çok küçültmüş durumdayız. Yarın aynı hızla ayağa kaldıracağ­ız. Bu fleksibili­teyi, şirketimde gördüğüm için çok mutluyum. İleriye çok büyük umutla bakıyorum. Yarın buraya 1300 uçak gelsin, biz 1300 uçağı almaya, onlara hizmet vermeye hazırız. Sadece küçük bir ara verdik. Kaldığımız yerden inşallah pazartesid­en sonra devam edeceğiz. Bizim üç tane kuralımız var. Maske, mesafe ve hijyen, bunlara uyduktan sonra inanın bu krizi atlatacağı­z. Ben öyle düşünüyoru­m.”

 ??  ??
 ??  ?? Kadri Samsunlu
Kadri Samsunlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye