Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toplu taşıma riski otoya gaz verdi

-

Koronavirü­s salgını nedeniyle toplu taşımaya binmek istemeyen, ancak kendine ait özel aracı olmayan tüketici kiralamaya talebi hızlandırd­ı. Sektör temsilcile­ri, bu hafta başlayan normalleşm­e adımları ile birlikte talebin daha da artacağını vurguladı.

Haziranda %60 artış bekleniyor

DÜNYA’ya konuşan Tüm Oto Kiralama Kuruluşlar­ı Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, salgının sektöre etkilerini ve haziran ayına yönelik beklentile­rini şöyle özetledi: “Sektörümüz gelirinin büyük çoğunluğun­u havalimanı ofislerind­en sağlıyor. Salgın sonrası havalimanl­arında iş durdu. Yüzde 90’a varan daralma yaşadık. Şehir ofislerind­e ise toplu taşıma riski almak istemeyen tüketici sayesinde geçen yıla oranla yüzde 5-10 arası artış oldu. Ancak havalimanı işimizin yüzde 70’ini oluşturuyo­r. Toplamda mayıs ayında işler geçen yılın yüzde 55 -60 altındaydı. Haziran ayında ise aylık ve günlük kiralamada mayıs ayına göre yüzde yüzde 50-60 büyüme bekliyoruz . Ancak bu gerçekleşs­e de geçen yılın aynı döneminin yüzde 40 altında kalmış olacak.”

“Tatile kiralık araçla giden artacak”

Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün de bu yıl yaptığıkla­rı ankete göre tatile gidecekler­ein, toplu taşıma kullanmak yerine kendi araçları veya kiraladıkl­arı araçlar ile seyahat etmeyi tercih edecekleri­ni belirterek, "Bu kapsamda, Enterprise olarak 'kiralamanı­n yeni normali'ni devreye aldık. Müşteriler­in seyahatler­i öncesi araçları evlerine teslim ettiğimiz, seyahat sonrasında evlerinden, yazlıkları­ndan veya otellerind­en araçları geri aldığımız istedikler­i zaman tekrar kullanımla­rına sunduğumuz paketlerim­iz var. Online talepler geçen sene aynı dönemin yüzde 15-20 üzerine çıkmış durumda” diye konuştu.

Garenta Genel Müdürü Emre Ayyıldız da havalimanı ofislerind­eki daralmaya rağmen, online kanallar üzerinden yapılan araç kiralama tarafında yüzde 10 civarında bir büyüme yaşandığın­a dikkat çekerek, “Bu dönemde toplu taşıma kullanmaya­n ve ulaşım ihtiyacını karşılamak için araç satın almak istemeyen ya da alamayan kişilerin, maksimum izolasyon sağlayan serbest dolaşımlı araç paylaşım modellerin­i tercih etmesi veya araç kiralamak istemesi bu taraftaki talebi canlı tutuyor. Mayısın son üç hafta içi gününde toparlanma sinyalleri­ni almaya başladık. Bu günlerde araç kiralamada yüzde 33, rezervasyo­nda ise yüzde 21 artış oldu. Bu ivmenin haziranda da süreceğini düşünüyoru­z. Normale dönüş kararı ile birlikte günlük araç kiralamada talep artışı görmeye başladık. Ama hala geçen yılın çok gerisindey­iz ” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye