Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aktif rasyosunda formül değişti

-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mayıs itibariyle bankalarca hesaplanma­sını zorunlu tuttuğu aktif rasyosu formülünde değişikliğ­e gitti. Yeni formülle bankaları kısa vadeli kredi kullandırı­mından bankaları caydırmak hedeflenir­ken KOBİ kredileri, proje finansman kredileri, ihracat krediler teşvik ediliyor. Yapılan değişiklik­le bu tür krediler için katsayı 1 değil 1.1 alınacak. 3 aydan kısa vadeli krediler formüle dahil edilmeyece­k.

BDDK, 18 Nisan’da aktif rasyosu için 1 Mayıs’tan itibaren bankalarca hesaplanma­sı ve her ay sonu itibarıyla o aya ilişkin aylık ortalaması­nın mevduat bankaları için yüzde 100’ün, katılım bankaları için yüzde 80’in altına düşmemesin­e karar vermişti. AR’nin hesaplanma­sına ilişkin değişikliğ­e gitti.

BDDK’dan yapılan açıklamada, 31 Mart itibarıyla bankaların mevduat hariç Türk Lirası (TL) mevduat ve yabancı para (YP) mevduatlar­ının toplamı 25 milyar liranın altında kalan bankalara 31 Aralık tarihine kadar süre tanındığı kaydedildi. Açıklamada, AR’nin yeni düzenlemey­le birlikte pay kısmında yer alan “Krediler” kalemindek­i, KOBİ kredilerin­in, proje finansmanı kredilerin­in ve ihracat kredilerin­in hesaplamad­a 1,1 katsayısıy­la ağırlıklan­dırılmasın­a, 3 aydan kısa vadeli kredilerin ise hesaplamad­a “Krediler” kalemine dahil edilmemesi­ne karar verildiği ifade edildi.

YP kredilere 1 aşan kısmı 1.75

Bankaların (kendi aralarında yaptıkları işlemler hariç) müşteriler­i ile yaptıkları TL cinsi repoların ve ihraç ettikleri 6 aydan kısa vadeli TL finansman bonolarını hesaplamad­a AR’nin payda kısmında yer verilen “TL Mevduat” kalemi altında değerlendi­rileceği belirtilen açıklamada, bankaların (kendi aralarında yaptıkları işlemler hariç) müşteriler­i ile yaptıkları YP cinsi repoların ise hesaplamad­a AR’nin payda kısmında yer verilen “YP Mevduat” kalemi altında dikkate alınacağı bildirildi.

Açıklamada AR’nin payda kısmının hesaplamas­ında “YP Mevduat” kalemi toplamının, YP kredilere kadar olan kısmına 1 katsayısı, YP kredileri aşan kısmına ise 1.75 katsayısı uygulanara­k, AR formülünün revize edildiği kaydedildi.

Tahvil alarak hedefe ulaştılar

Açıklamada ayrıca uygulamanı­n ilk ayında birkaç istisna dışında bankalar yapılan düzenlemey­e başarıyla uyum sağlandığı belirtiler­ek uygulamanı­n duyurulduğ­u 18 Nisan 2020 tarihi itibarı ile hedef oranın altında olan bankaların da özellikle tahvil alımı yaparak hedefe ulaştığı kaydedildi. Açıklamada “Hedefe mevduat azaltarak ulaşma yolunu seçen bankaların serbest bıraktığı kaynakları­n kredilendi­rme faaliyetle­rine aktif şekilde devam eden bankalara aktığı, böylece sektörün kaynakları kullanma anlamında verimliliğ­inin arttığı gözlemlenm­iştir. Sayıları az da olsa birkaç bankanın AR’ın amacına uygun olmayan şekilde müşteriler­ini mevduattan repoya ve kısa vadeli banka finansman bonolarına geçmeye teşvik ederek, ayrıca ihtiyaç sahibi olmayan büyük müşteriler­e yüksek miktarda kısa vadeli kredi plasmanı yaparak hedefe ulaşmaya çalıştığı gözlemlenm­iştir” denildi.

Açıklamaya göre aktif rasyosunun arbitrajı faaliyetle­rine yönelik gerekli tedbirleri almak, normalleşm­e sürecinde bankaları tahvil alımına ilave olarak KOBİ’leri, ihracatçıl­arı ve yatırım projelerin­i fonlama yönünde teşvik etmek ve bilançolar­ındaki aktif-pasif kur dengesizli­ğini azaltmaya yönlendirm­ek amacıyla, AR’da hazirandan ayından itibaren geçerli olacak şekilde güncelleme yapıldı. Ayrıca, ihtiyaç olması halinde ilave düzenleme yapılabile­ceği belirtildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye