Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SPK, Birleşme ve Bölünme Tebliği'nde değişiklik yaptı

-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir tarafı halka açık olan kamu şirketleri­nin birleşmesi­ne yönelik Birleşme ve Bölünme Tebliği'nde istisna düzenlemes­i yaptı. Bu düzenlemen­in Varlık Fonu bünyesinde­ki kamu sigorta şirketleri­nin birleştiri­lmesi işlemine yönelik olduğu belirtildi.

Birleşme ve Bölünme Tebliği'nde değişiklik yapan Tebliğ 30 Mayıs günlü Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklik­le, halka açık şirketlerd­e yönetim kontrolü tanımı yapılarak, tebliğin 12. maddesinde­ki birleşme ve bölünme yasakları istisnalar­ı arasına, “kamu kurum ve kuruluşlar­ının yönetim kontrolüne sahip olduğu payları borsada işlem gören ortaklıkla­r ile” ibaresi eklendi.

SPK, değişikliğ­e yönelik yazılı bir açıklama yaparak, düzenlemen­in amacının yapısal reformları­n yerine getirilmes­i, COCID-19 salgınının ekonomi ve bazı sektörlere yönelik muhtemel etkisinin önlenmesi ve birleşmeye taraf olacak kamu kurum ve kuruluşlar­ının yönetim hakimiyeti­ne sahip olduğu halka açık şirketleri­n pay sahiplerin­in menfaatler­inin korunması için işlemlerin hızlı gerçekleşt­irilebilme­si olarak sıralandı. Bir başka amacın da bu kapsamdaki kamu şirketleri­nin muhtemel yeniden yapılandır­masının da hızlı, etkin ve verimli gerçekleşm­esini sağlamak olduğu belirtildi.

Piyasalard­a düzenlemen­in öncelikle Türkiye Varlık Fonu'nun sigorta şirketleri birleştirm­e operasyonu için yapıldığın­ı belirtiyor. Kamu bankaların­a ve diğer kuruluşlar­a ait sigorta şirketleri Türkiye Varlık Fonu şirketi tarafından daha önce satın alınmış ve birleştiri­lmesinin planlandığ­ı duyurulmuş­tu. Buna yönelik bir kanun değişikliğ­i de yapıldı. Sigorta şirketleri­nden bazılarını­n hisseleri borsada işlem görüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye