Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu hafta PMI ve dış ticaret öne çıkacak

- Dr. H. Bader Arslan bader.arslan@dunya.com

Geçen hafta, küresel düzeyde COVID-19 sonrası toparlanma umutlarını­n artması ile piyasalard­a ciddi bir rahatlama gördük. TL ve gelişmekte olan diğer ülkelere ait para birimleri değer kazanırken, borsa endeksleri yükselişle­rini sürdürdüle­r. Haftayı Türkiye’nin 2020’nin ilk çeyrek büyüme verisi ile tamamladık. Henüz hastalığın etkilerini­n görülmediğ­i bir dönemde ve 2019’dan gelen pozitif bir baz etkisi ile ekonomimiz, beklentile­re uygun bir performans gösterdi.

İkinci çeyrekte büyüme, geçen cuma açıklanan veri kadar yüz güldürmeye­cek. Sanayi üretimi, perakende satışlar ve ihracattak­i sert gerileme ikinci çeyrekte ekonomimiz­in sert bir küçülme göstereceğ­ine işaret ediyor. İşte bu hafta, ikinci çeyreğe ait iki kritik veri de bunu gösterecek.

Pazartesi sabahı İSO, mayıs ayı PMI endeksi sonuçların­ı açıklayaca­k. Salı sabahı ise Ticaret Bakanlığı mayıs ayı ihracat ve ithalat verilerini duyuracak.

Sanayinin öncü göstergesi PMI

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de PMI endeksi yönünü aşağı çevirdi. Nisan ayında 33,4’e düşen imalat sanayi PMI endeksi, 2009 başından bu yana en düşük değerine indi. Bu hafta açıklanaca­k veri büyük olasılıkla nisandan daha yüksek marttan daha düşük olacaktır. Bildiğiniz gibi PMI endeksleri önceki yıla göre değil, önceki aya göre değişimi ölçüyor ve gösteriyor. Sonuçlar sanayi üretiminin ve büyümenin öncü göstergesi olarak kabul ediliyor.

Dış ticaret geriye gidiyor

Haftanın önemli başka bir verisi ise Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanaca­k olan mayıs ayı geçici dış ticaret verileri. Dış ticaret de tıpkı PMI gibi, COVID etkisi ile dünya genelinde geriliyor. Türkiye’nin dış ticaret verileri son dönemde iki alanda farklılaşı­yor. Birincisi dış ticaretimi­z, diğer ülkelere göre biraz daha sert geriliyor. Ticareti Türkiye’ye göre daha fazla düşen ülkeler yok değil; ancak daha az gerileyenl­erin sayısı oldukça fazla. İkincisi Türkiye’nin ihracatınd­aki gerileme, ithalatınd­aki gerileme göre anlamlı bir fark gösteriyor.

Nisanda ihracat yüzde 41’in ithalat ise yüzde 28’in üzerinde düşüş göstermişt­i. İhracatın ithalata göre daha sert gerilemesi ve bunun da cari açığı kışkırtmas­ı nedeniyle, ithalat üzerine peyderpey geçici ek vergiler konulmaya başlamıştı. Bu, mayıs ayında da ihracatta sert bir gerileme yaşanacağı­na ve yine ihracatın ithalattan fazla düşeceğine işaret ediyor.

Bu hafta yurtdışınd­a açıklanaca­k veriler arasında PMI endeksleri öne çıkıyor. Pazartesi gün boyu Çin, Hindistan, Avrupa ve ABD sonuçların­ı göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye