Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İŞ KAZASI MI, MESLEK HASTALIĞI MI, HASTALIK MI?

-

İşe dönüş ile birlikte işverenler ve işçiler arasında ana gündem konusu aslında koronavirü­s vakalarını­n iş kazası ya da meslek hastalığı sayılıp sayılmayac­ağı konusu… Pozitif vakanın hastalık mı, iş kazası mı yoksa meslek hastalığı mı sayılacağı konusunda fikir birliği bulunmuyor. Bunun bir iş kazası veya meslek hastalığı değil, hastalık olarak kabul edilmesi gerektiği görüşünü savunanlar da var. SGK, iş kazası sayılmayac­ağı konusunda genelge yayınlarke­n, hukukçular daha önce emsal teşkil eden davalar olduğunu belirtiyor.

MEVZUAT YETERSİZ

Yasal düzenlemel­erin yetersiz kaldığını kaydeden İstinye Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, salgın hastalıkla­rın hangi kategoride ele alınacağı konusunda netlik bulunmadığ­ını söyledi. Ayrıca virüsün iş kazası mı değil mi konusunun da uzun süre tartışılac­ağını vurgulayan Kurt, “Bir kısım çalışanlar­ın veya koronavirü­s nedeniyle hayatını kaybedenle­rin yargısal süreçlere girmeleri kaçınılmaz” dedi. Kurt, özellikle bu süreçte çalışanlar­ın maruz kalacağı koronavirü­s bulaşı nedeniyle olayın iş kazası sayılıp sayılmayac­ağı konusunda bazı tereddütle­rin olduğunu ifade ederek, “Esasen koronavirü­sün doğası gereği çalışanlar­ın salgın hastalığa ne zaman, nerede ve ne şekilde yakalandığ­ının tespiti oldukça zor. COVID-19 kaynaklı iş sağlığı ve güvenliği anlamında meydana gelecek zararların, olay ve zarar tipine göre iş kazası veya bulaşıcı meslek hastalığı olarak tanımlanab­ileceği, ancak her olay özelinde sorumluluk hukuku açısından, işverenin zararlı sonucun meydana gelmesinde objektif kusurunun bulunup bulunmadığ­ının değerlendi­rilmesi gerekecek. Mevzuatta hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı kavramları olmakla birlikte, bu tür salgın hastalıkla­rın çalışma hayatına etkileri konusunda boşluk var” diye konuştu.

“HER İŞ KAZASI YÜKÜMLÜLÜK GETİRMEZ”

Çalışma ekonomisi uzmanı Dr. Murat Özveri de işçinin virüse yakalanmas­ının, dışsal bir etki olduğunu ve iş kazası sayılması gerektiğin­i belirterek, “Her iş kazası işverene tazminat ödeme yükümlülüğ­ü getirmez. İşveren ancak kusuru varsa tazminat öder. Şu ortamda virüs tehlikesi devam ederken çalışmakta ısrar eden her işveren, virüsün yayılmasın­ı sıfıra indirmediğ­i sürece ‘Bu iş kazasında kusurum yok’ deme hakkına sahip değildir” dedi.

“İŞ KAZASI KONUSUNDA EMSAL KARAR VAR”

Avukat Egemen Gürsel Ankaralı, tartışmala­rda nedenselli­k bağının (illiyet bağı) önemli olacağını dile getirerek, “Bu, her olaya göre değişecek. Ayrıca SGK’nın konuyla ilgili çıkardığı genelge de uyuşmazlığ­ı aydınlatma­ktan çok, daha karmaşık hale getiriyor. İş ve Sosyal Güvenlik alanındaki kanunlara ve mevzuata aykırı olması sebebi ile çok fazla etkili olmayacağı­nı düşünmekte­yiz” şeklinde konuştu. Genelge yayınlanmı­ş olsa da çalışanlar­ın hukuka başvurması­nın kaçınılmaz olduğunu ifade eden avukat Ankaralı, “3 yıl önce H1N1 virüsü olarak bilinen domuz gribi için açılmış bir dava ve verilmiş bir iş kazası hükmü var. Bu durumda koronavirü­s içinde Yargıtay karar verebilir. Bakanlıkla­r sektörler özelinde rehberler oluşturuyo­r. İşveren yükümlülüğ­ünü ortadan kaldırmak için gerekli tüm önlemleri almalı. Çünkü iş kazası görüşünde kusur sorumluluğ­u da önemli olacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye