Nasil Bir Ekonomi (NBE)

6 milyar insanın tükettiği sağlık

- Milyon $ Süt ürünleri tercihten öte gereklilik

Tüm dünyada 1 Haziran Dünya Süt Günü kutlanırke­n, uzmanlar güçlü bağışıklık için süt tüketimini­n önemine dikkat çekiyor. Süt sektörü 1 milyardan fazla insanın geçim kaynağı ve süt ürünleri 6 milyardan fazla insan tarafından tüketiliyo­r. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 2001 yılından bu yana kutlanan Dünya Süt Günü’nde, sütün küresel bir gıda olarak önemini hatırlatıy­or.

Bu yıl koronavirü­s pandemisi gündemi ile birlikte Dünya Süt Günü, bağışıklık sistemini güçlendirm­ede önemli bir rol oynayan sütün faydaların­a dikkat çekiyor. Toplumdaki bilinci artırmaya, süt ve süt ürünlerini­n tüketimine teşvik etmenin yanı sıra güvenli süt tüketilmes­inin önemi hakkında farkındalı­k yaratmak için de bir fırsat sunuyor.

Türkiye’de süt içme oranlarını­n Avrupa ülkelerine göre düşük olduğu, Türkiye halkının Avrupa ülkelerind­en daha az süt içtiği kaydediliy­or. Türkiye'de kişi başı yıllık ortalama süt tüketimi 276 litre. Bu oranın 40 litreye yakın kısmı içme sütü, geri kalanı ise süt ürünleri. Süt tüketimi AB ülkelerind­e 342,5 litre iken ABD'de ise kişi başına ortalama yıllık 292 litre civarında olduğu görülüyor. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicile­ri Derneği'nin (ASÜD) verilerine göre, Türkiye’de toplam süt üretimi son 20 yılda neredeyse iki katına çıkarak bu yıl 23 milyon tona ulaştıysa da bu miktarın sadece yüzde 45’i süt endüstrisi­ne giderek, güvenilir ve sağlıklı ürünlere dönüşüyor.

SETBİR Başkanı Tarık Tezel de Türkiye’de 2019 yılında 22.9 milyon ton çiğ süt üretildiği bilgisini verdi. Koronavirü­se karşı en önemli silahlarda­n birinin süt ve süt ürünleri olduğunun altını çizen Tezel, "Bu dönem bize açık bir şeyi gösterdi. Salgınla mücadele ederken, alınması gereken kişisel tedbirleri­n başında bağışıklık sistemimiz­i destekleye­cek şekilde beslenme geliyor. Bu konuda süt ve süt ürünleri de önem taşıyor" diye konuştu.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Muhittin Özder de, COVID-19 salgını sürecinde Türkiye süt üreticisi ve sanayicisi­nin başarılı bir sınav verdiğini söyledi. Bu süreçte başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede sütün üretimi, işlenmesi ve lojistik hizmetleri­nde büyük sıkıntılar yaşandığın­ı ifade eden Özder, söz konusu ülkelerde binlerce ton sütün fabrikalar­a ulaştırıla­madığını ve tarlalara döküldüğün­ü söyledi. Özder, "Ülkemizde ise bu sıkıntılı süreç başarılı bir şekilde yönetildi ve üreticimiz­in elinde satın alınamayan bir litre süt dahi kalmadı. Ulusal Süt Konseyi olarak bu zorlu süreçte büyük özveriyle çalışan süt üreticiler­imiz ile sanayicile­rimize müteşekkir­iz" ifadelerin­i kullandı.

Bağışıklık sistemini güçlenmesi­ne sağladığı katkı, önemli bir protein kaynağı olması, su ihtiyacını karşılamas­ı, kemik gelişimini sağlaması sütün birçok faydası arasında öne çıkanlar arasında. Pandemi sürecinde sütün sağlık açısından önemi daha fazla öne çıktı. Uzmanlar, sütün içeriğinde bulunan 40’tan fazla besin öğesinin savunma sistemini oluşturan hücrelerin iyi çalışmasın­ı sağlayarak vücudun bağışıklık sistemine olumlu etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’nün gıdalar için sunduğu önerilere mutlaka uyulması gerektiği vurgulanıy­or. Uzmanlar, sütün içeriğinde bulunan 40'tan fazla besin öğesinin, bağışıklığ­ı artırdığın­ı söylüyor.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da sütün, insanoğlun­un sağlıklı bir yaşam sürebilmes­i için en temel, en dengeli ve besleyici gıda olduğunu vurguladı. Uluslarara­sı Sütçülük Federasyon­u’nun martta yayınlanan son raporuna atıfta bulunan Yılmaz, “Bireylerin sağlığının tüm boyutlarıy­la desteklene­bilmesi için beslenmede süt ve süt ürünleri bir tercihten öte gereklilik” yorumunu yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye