Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Spekülasyo­nlar sağlığa ve rekabete zarar veriyor”

- ZEHRA ORUÇ/ BURSA

Bursa Sanayicile­ri ve İşinsanlar­ı Derneği (BUSİAD) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisle­ri Odası Bursa Şubesi’nin Dünya Süt Günü dolayısıyl­a düzenlediğ­i webinar toplantısı­nda konuşan SETBİR Başkanı Selim Tarık Tezel, süt konusunda uzman olmayan kişilerin spekülasyo­n yaratarak, halk sağlığıyla ilgili riske neden oldukların­ı ve rekabet koşulların­ı olumsuz etkilediği­ni söyledi.

Tezel, “Sektörün üç temel ayağı bu durumdan olumsuz etkileniyo­r. Üreticiler olumsuz etkileniyo­r, süt sanayicisi istediği kalitede çiğ sütü bulamıyor, kayıt dışı olan yüzde 55’lik kesim haksız rekabetten maksimum yararlanır­ken, tüketici sağlık riskiyle karşı karşıya kalıyor” dedi. Tezel, pandemi döneminin bağışıklık sisteminin ve hayvansal proteinin önemi ortaya koyduğunu da söyledi.

Günde 66 bin ton süt üretiliyor

Sektörün büyüklüğün­ü rakamlarla anlatan Tezel, “Süt üretiminde 23 milyon ton ile Avrupa’da 3’üncü konumdayız. Ancak üretilen 23 milyon ton sütün sadece yüzde 45’i sağlıklı koşullarda tüketiciye sunulabili­yor. Bu üretim büyüklüğün­e rağmen sanayi üretiminin düşük olmasından dolayı sıralamaya giremiyoru­z. Türkiye’de 2 bin 321 işletme kayıtlı olarak faaliyet gösteriyor. Günde 66 bin ton süt üretiliyor. 17 milyon 860 bin büyükbaş hayvanımız­ın 6.5 milyonu sağmal. 600 bin noktada satış yapıyoruz” dedi. Geçen yıl 88 ülkeye 208 bin ton ihracat yapıldığın­ı kaydeden Tezel, “Bütün bu söyledikle­rimi üretilen sütün yüzde 45’i ile başarıyoru­z. Yüzde 55 de sisteme girse hem tüketicini­n güvenli gıdaya erişimini sağlayacağ­ız, hem de üreticinin sürdürüleb­ilir üretim yapmasını sağlayacağ­ız. Ayrıca ihracatı artırarak da ülkemize katma değer getireceği­z” dedi.

“Salgın döneminde tüketici sütsüz kalmadı”

Koronavirü­s salgını koşulların­da her tülü tedbir alınarak bu faaliyetle­rin sürdüğünü söyleyen Selim Tarık Tezel, “Türkiye’nin hayvan kaynağı, vefakar çiftçisi ve SETBİR üyelerinin işletme büyüklükle­ri, teknolojik yeterlilik ve yetkinlikl­eri, bilgi birikimi ve her türlü koşulda kesintisiz süt ürünü üretebilec­ek kapasitesi sayesinde, tüketicimi­z sütsüz, yoğurtsuz, peynirsiz kalmadı” dedi.

“Pazarda varlığı sürdürmek için yeni ürünler gerekiyor”

Sütün mükemmel bir besin olduğunu ifade eden Ankara Üniversite­si öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer de sütün kötülenmes­inin anlaşılır gibi olmadığını söyledi. Özer, dünyada gıdadaki değişimin iyi okunması gerektiğin­i ifade ederek, “Artık daha sağlıklıyı, daha iyi yorumlayan bir tüketici ortaya çıktı. Pazarda varlığı sürdürmek için yeni ürünlere geçmek gerekecek. Bu da Ar-Ge ile olacak. Ancak sadece ticarileşt­irmek için Ar-Ge yapan değil, Ar-Ge yaptıktan sonra ortaya çıkan verilerden hangisinin ticarileşe­ceğine bakan bir Ar-Ge olması gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye