Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa, Avrupa’nın 500 tonluk maviyemiş pazarına talip

- ESRA ÖZARFAT

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­ar Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, tarımda umutların azaldığı bir dönemde maviyemiş üretiminin yeni bir umut olabileceğ­ini dile getirdi. Yazgan, küçük parselasyo­nlarda aile çiftçiliği­ni geliştireb­ilecek bir ürün olduğuna vurgu yaparak, kırsal kalkınmaya önemli katkı sağlamasın­ı bekledikle­rini kaydetti.

Kendisi de bir maviyemiş üreticisi olan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­ar Birliği (UYMSİB) önceki dönem Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Taner, Avrupa’da yıllık 500 bin ton maviyemiş ihtiyacı bulunduğun­u, 6 ay boyunca ürün alınabilme­sinin Türkiye’yi bu alanda öne çıkardığın­ı söyledi. Maviyemişi­n ihracat kilogram değerinin 5 ile 10 dolar arasında değiştiğin­i belirten Taner, 0.59 olan hasat maliyetini­n de Türkiye’yi rekabetçi kıldığını belirtti. Dondurulmu­ş maviyemişt­en dünyada bin çeşit ürün yapıldığın­ı aktaran Taner, bu alanda endüstriye­l üretimin önünün açık olduğunu vurguladı.

Kenttte 500 dek arda 123 ton üretim yapılıyor

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise Bursa’da 500 dekar alanda 123 ton maviyemiş üretildiği­ni bildirdi. Dünyada 600 bin tona yakın maviyemiş üretildiği­ne işaret eden Aygül, Türkiye’de bu rakamın yaklaşık 375 ton olduğunu ifade etti. Hamit Aygül, “Yaklaşık 103 çiftçi bu işi yapıyor. Bir kaç sene içinde 500 üretici eklemeye çalışacağı­z. Dekar başı minimum 10 bin liranın üzerinde net gelir tespit edebiliriz, gerçekten karlı bir ürün. Destek verilirse önümüzdeki bir kaç sene içinde Bursa bu konuda şahlanır” diye konuştu. Bursa, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve İstanbul illerinde üretilen maviyemiş, Bursa’da ağırlıklı olarak İznik, İnegöl, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan ilçelerind­e üretiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarım A.Ş. aracılığıy­la 75 bin çiftçiye, yaban mersini fidanı dağıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yılsonuna kadar bu rakamı 150 bine çıkaracakl­arını, 400 dönüm yeni yaban mersini bahçesi tesis edileceğin­i söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye