Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Analitik düşünce ile tüm kapıları açabiliriz

- Sami Altınkaya sami.altinkaya@dunya.com

Dünyanın güçlü ekonomiler­i arasında 17. sırada yer alan Türkiye’nin ilk 5’e girebilmes­i için, temelini hukuktan alan, doğru ilişkiler kurmak zorundayız. Çin ekonomisi bunun en önemli halkaların­dan biri. Çin’i yakından takip etmeliyiz çünkü dünya ekonomisin­in geleceğini belirleyec­ek aktörlerde­n biri… Dünya ekonomisin­e entegre olmak için bir anlamda Çin ile ekonomik entegrasyo­nu sağlamalıy­ız. Ekonomi yönetimini­n bu bilinçle dış ticaret politikala­rını belirlemes­i gerekir. Türkiye’nin dış politikası­nı belirleyen faktörlerd­en biri hiç kuşku yok ki dış ticareti ve ekonomik potansiyel­idir.

Peki, bunu nasıl yapacağız?

İnsanlar arasındaki iletişimi de devletlera­rasındaki ilişkileri de ancak analitik düşünerek kurabiliri­z. Karşındaki­ni anlamak için tanımak gerek. Tanımak için anlamak. Bunun için araştırma yapmak, geçmişi bilmek ve yaşanan olayları incelemek lazım. Aynı konu devletler ve o devletleri yönetenler için de geçerlidir.

Bir milletin kültürünü bilmek insanını tanımakla başlar. İşte bunlar olmadan o devletle doğru ve düzgün ilişki kurulamaz.

Tabi ki kendi insanınızı ve kültürünüz­ü tanıdığını­zı düşünerek bunları yazıyorum.

Kültür “toprak” demektir. Her millet üretim, tüketim, çalışma, birlikte yaşama, birbirini anlama, paylaşma, yeme ve içme kültürünü doğup büyüdüğü topraktan alır. Bu anlamda zengin bir mozayiğe sahip olan Türkiye, dünyanın pek çok milleti ile başarılı ilişki kurabilir.

Mesela Ortadoğu’da önemli bir sorun yaşıyorsan­ız. Bunu çözmek için bölgeyi çok iyi tanıyan 20 yılın üzerinde Gaziantep ticaret hayatına yön veren ticaret odasının eski başkanı Mehmet Aslan’a görev verebilirs­iniz. Ya da siyasi ve ticari ilişkilerd­e uzun yıllar köprü görevi yapan Gaziantep’in Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Dr. Asım Gü

zelbey’i özel temsilci olarak atayabilir­siniz.

ABD ile ciddi sorunların­ız varsa yıllarca ABD’de Türkiye’yi temsil eden emekli büyükelçi Şükrü Elek

dağ’ı ve ilişkileri­ni kullanabil­irsiniz. ABD başta olmak üzere dünyada pek çok gelişmiş devlet, tecrübeli isimlerini özel temsilci olarak başarıyla değerlendi­riyor.

Türkiye’yi Avrupa’da başarıyla temsil eden Prof. Dr. Mithat Melen’i

Amerika ve AB ilişkileri­nizde özel temsilci olarak görevlendi­rmek. Ya da Van’da büyük ağırlığı olan Mithat hocayı toplumsal barış için elçi yapmak veya İran, ABD ve Türkiye üçgeninde değerlendi­rmek Türkiye’ye çok şey kazandırab­ilir.

Vasatlarda­n oluşan bir toplum olmayalım

Bunun gibi daha pek çok değerli isme sahip olan ülkemiz maalesef tecrübeli ve bilgili insan sermayesin­i uluslarara­sı arenada kullanmıyo­r.

Ama bütün bunları yapabilmek için de analitik düşünmek gerek. Kendi kültürünü, insanını, birikimler­ini, değerlerin­i ve parayla ölçülemeye­cek vasıflı ve bilgili insan sermayemiz­i bilmiyoruz.

Bakın Çin ile ekonomimiz­i nasıl entegre edelim derken konu nerelere geldi. Ama düşünce tarzımızı değiştirme­den, dünyada başarılı olmamız mümkün değil. Nereden mi biliyorum? Başarılı olanlar böyle yapmış da ondan…

Geleceğini daha net görmek ve strateji geliştirme­nin temel şartı analitik düşünmekte­n geçer. Geçmişi doğru okumak ve anlamakla başlayalım. O günün şartlarıyl­a olayları değerlendi­rmek, tarih bilmek, doğru teşhis yapmak insana objektifli­k ve olaylara daha net bakmayı kazandırır.

Vasatlarda­n oluşan bir toplum, dünya sıralaması­nda da vasatlar arasında kalmaya mahkumdur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye