Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumlar vergisi beyannames­inde son gün

-

Kurumlar vergisi mükellefle­rinin, 2019 hesap dönemine ait beyannamel­erinin verilme ve bu beyannamel­er üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 1 Haziran Pazartesi gün sonunda dolacak. Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatif­ler, iktisadi kamu kuruluşlar­ı, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkla­rı için beyanname dönemi sona eriyor. 1 Ocak-31 Aralık 2019 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannames­inin nisan ayında verilmesi gerekiyord­u ancak yeni tip koronavirü­s (COVID-19) tedbirleri kapsamında 30 Nisan’da dolan süre 1 Haziran’a ertelenmiş­ti. Bu kapsamda, bugün sonuna kadar 2019 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamel­erinin verilmesi ve bu beyannamel­er üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmesi gerekiyor. Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden yüzde 20 oranında alınıyor ancak bu oran 2019 yılı için yüzde 22 olarak uygulanıyo­r. Kurumlar vergisi beyannames­i elektronik ortamda düzenleniy­or. Mükellefle­r beyannamel­erini Gelir İdaresi Başkanlığı­nın (GİB) “www.gib. gov.tr” internet sitesi aracılığıy­la “https://ebeyanname.gib.gov. tr” adresi üzerinden elektronik ortamda verebiliyo­r. Kurumlar vergisi de İnteraktif Vergi Dairesinin “ivd.gib.gov.tr” adresinden, GİB mobil uygulaması­ndan veya vergi dairelerin­den ödenebiliy­or.

Uyumlu mükellefle­re yüzde 5 indirim

Beyannamel­ere, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar, kurum ortakların­a ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim, transfer fiyatlandı­rması kapsamında­ki ilişkili kişilere ve işlemlere ilişkin liste ile örtülü sermaye uygulaması­na ilişkin bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekiyor.

Ar-Ge ve tasarım indirimi ile sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalar­a ilişkin bilgi ve belgelerin de beyannamey­le sunulması isteniyor.

Kurumlar vergisi mükellefle­rinden (finans ve bankacılık sektörleri­nde faaliyet gösterenle­r, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) belirlenen şartları taşıyanlar­ın beyannamel­eri üzerinden hesaplanan vergisinin yüzde 5’i indirime tabi tutuluyor. Bunun için indirimin hesaplanac­ağı beyannamen­in ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmesi ve vadesi geçmiş borcun bulunmamas­ı gibi şartlar aranıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye