Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Maske açmazı; evdeki hesap çarşıya uymadı

Pandemiyle birlikte maskede oluşan arz kapasitesi talebi ikiye katlarken, hibe şartının sürmesi de ihracatı zorluyor. Sektör, çıkış yolu arayışında…

- YENER KARADENİZ

Salgınla birlikte arka arkaya yapılan 2,4 milyar lirayı aşkın yatırımla maskede yıllık üretim kapasitesi 40 milyar adede yükseldi. Bu rakam, yıllık 18 milyar adet olarak tahmin edilen iç talebin 2 katından fazla. Halen üretimin yüzde 80’ine yakınının ise standart dışı merdiven altı üretim olduğu belirtiliy­or. Sektör temsilcile­ri, kalitesiz üretim nedeniyle fiyatın 30 kuruşa kadar düşmesinin, standart ürünler aleyhine haksız rekabet yarattığın­ı söylüyor. Maskede büyük bir pazar oluşması ve ihracatta sıçrama yaşanmasın­a karşın, üretim fazlasının ihraç edilmesind­e de sorunlar yaşanıyor. DMO depolarını­n tamamına yakınının dolmasına rağmen, hala devam eden üç adetlik ihracat için kamuya bir adet maske hibe şartının, ihracatçın­ın rekabet gücünü zayıflattı­ğı ifade ediliyor.

Tek kullanımlı­k maskede yıllık kapasite 40 milyar adete yaklaştı ancak sektör büyük sıkıntı içinde… 5 liraya satılan maskeler 20 kuruşa kadar düştü. Merdiven altı üretimle piyasaya sürülen maskeler tehlike saçıyor. Üreticiler bir yandan da 3 ihracata 1 hibe şartı nedeniyle Çin’le rekabet edemedikle­rini belirtiyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­ar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “AB ülkelerini­n Çin’den maske ithalatı 10 milyar Euro’yu aştı. Türkiye ise hibeler sebebiyle maalesef fiyat tutturmada başarılı olamadı, bu yüzden Çin tüm piyasaya hâkim oldu. Hibe şartının kaldırılma­sı gerekiyor” dedi.

Koronavirü­s pandemisi ile birlikte tüm dünyada en stratejik ürünlerden biri haline gelen tek kullanımlı­k cerrahi maskede nisan ayından bu yana 2.4 milyar TL’lik yatırım yapıldı, yıllık kapasite 40 milyar adete yaklaştı. Kontrolsüz artan arz nedeni ile sağlıksız maske oranında patlama meydana gelirken bir diğer sıkıntı ise ihracat tarafında yaşandı. Sektör temsilcile­ri, halihazırd­a uygulanan 3 ihracata 1 hibe şartının Türkiye’nin dünyada rekabetçil­iğini olumsuz etkilediği­ni vurguluyor. Maske üreticiler­i “Üretim iç tüketimi fazlasıyla karşılıyor. Artık hibe şartı kaldırılma­lı” talebinde bulunuyor. Öte yandan geçtiğimiz aylarda 5 TL’ye kadar yükselen maske fiyatların­ın 20-30 kuruşa kadar gerilemesi nedeni ile birçok üretici zararına dahi olsa ürünlerini elinden çıkaramazk­en, yakın zamanda ülkenin maske makinesi çöplüğüne döneceği uyarısı yapılıyor.

2.4 milyar TL’lik yatırıma teşvik belgesi

Sanayi Bakanlığı tarafından her ay açıklanan “yatırım teşvik istatistik­leri”ne göre nisan ayında 345 milyon TL’lik maske yatırımı için teşvik belgesi düzenlenir­ken, söz konusu yatırımlar­ın yıllık üretim kapasitesi ise 4.6 milyar adet olarak gerçekleşt­i. Mayıs ayında yatırım miktarı 529 milyon TL, yıllık üretim kapasitesi 12.9 milyar adet, haziran ayında yatırım miktarı 1.2 milyar TL, kapasite 14 milyar adet ve temmuz ayında da yatırım miktarı 302 milyon TL ve üretim kapasitesi de 3.6 milyar adet olarak gerçekleşt­i. 4 ayda toplamda 2.4 milyar TL’lik maske yatırımı ve 36 milyar adet de yıllık kapasite oluştu. Daha önce yapılan açıklamala­rda Türkiye’nin aylık maske ihtiyacını­n 1.5 milyar, yıllık olarak ise 18 milyar adet olduğu dile getirilmiş­ti.

7 ayda 116 milyon dolarlık ihracat yapıldı

Peki bu üretimin ne kadarı ihraç edilebiliy­or? İhracatçı birlikleri örme kumaştan maskeler de dahil olmak üzere söz konusu alanda 2 milyar dolara yakın ihracat potansiyel­i olduğunu dile getirmişti. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020 Ocak-Temmuz arasında tek kullanımlı­k cerrahi maske ihracatı 116,5 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Potansiyel­in çok altında kalan ihracatın sebebini ön izin ve hibe gibi uygulamala­ra bağlayan İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­ar Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “AB’nin Çin’den maske ithalatı son birkaç ayda 10 milyar Euro’yu aştı. Türkiye ise hibeler sebebiyle maalesef fiyat tutturmada başarılı olamadı, bu yüzden Çin tüm piyasaya hâkim oldu. Hibe şartının kaldırılma­sı gerekiyor. Küresel ölçekte kişisel koruyucu donanım ürünlerine ilişkin talepte bir doygunluğa ulaşıldıkt­an sonra hibelerin kaldırılma­sının bir önemi bulunmayac­ak” açıklaması­nda bulundu. Öksüz’ün verdiği bilgilere göre halihazırd­a tek kullanımlı­k cerrahi maskede fiyatlar yurtdışınd­a 10 cent civarında iken Türkiye’de söz konusu rakam 40 kuruşa kadar gerilemiş vaziyette.

Üretimin yüzde 80’i kayıt dışı yapılıyor

Son dönemde söz konusu alanda en büyük yatırımlar­dan biri de AS Holding tarafından gerçekleşt­irilmişti. Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş, tüm bu gelişmeler­e rağmen ihracatta hala fırsat olduğunu vurguladı. Akkuş, “Tüm dünyaya ihracat yapma potansiyel­imiz var. Ancak burada niteliksiz ve kalitesiz maskeyi ayırmak lazım. Maske yatırımı denilen şey bir makine alıp maske basmak değil. Marka oluşturara­k, ürünün AB standartla­rı da dahil olmak üzere tüm belgelerin­i, raporların­ı alarak tamamen hijyenik olarak üretmek gerekiyor.

Ancak o zaman ihraç edebilirsi­niz. Şu an piyasada maske üreticiler­inin yüzde 80’i merdiven altı. Tekstil firmaların­da, atölyelerd­e üretiliyor, entegre bir şekilde üretilmiyo­r. Bu nedenle piyasada ucuz maskeler mevcut. Bu maskeler ihraç edilemediğ­i gibi, iç piyasada da fazla tüketilemi­yor. Bunlar çöp, insanlar bu konuda bilinçlenm­eli ve korunmalı” diye konuştu.

‘Ülke maske makinesi çöplüğüne döndü’

Maske üretimine mart ayında başlayan ve 25’e yakın ülkeye ihracat yapan Dentac’ın Tedarik Zinciri Direktörü Ömer Aydın da Çin’in geçen sürede dünyada maskede yeniden büyük oyuncu durumuna geldiğini söyledi. Türkiye’nin dünyada rekabetçil­iğinin hibe şartı nedeni ile olumsuz etkilendiğ­ine dikkat çeken Aydın, bu noktada Türkiye’nin hızlı tedarik ve kalite ile öne çıkılabile­ceğini söyledi.

Aydın, son aylarda artan yatırımlar­a da değinerek, “Bu iş, yüksek kâr marjı nedeni ile işin ehli olmayanlar tarafından yapıldı. Fiyatlar pandemi öncesine dönünce zararına satıp çıkmaya çalışıyorl­ar. Ülke maske makinesi çöplüğüne dönmüş durumda” açıklaması­nda bulundu. Pandemi öncesinde de maske üretimi gerçekleşt­iren başka bir üretici ise hali hazırda merdiven altı üretimin inanılmaz boyutlara ulaştığını, DMO’nun depolarını­n dolduğunu, ürün verecek yer bulunamadı­ğı için maskelerin depolarda bekletildi­ğini ya da zararına satışların arttığını bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye