Nasil Bir Ekonomi (NBE)

4 takla atan oto 70 dakika sonraki yarışta 2’nci oldu

- VAHAP MUNYAR

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in ofisine girdiğimde 7 Eylül 2020 günü sosyal medyada paylaştığı görüntüyü anımsattım, hemen telefonunu­n ekranına yansıttı: - Dünya Rallikross Şampiyonas­ı Şampiyonas­ı RX2 Danimarka ayağının sıralama yarışında 4 takla atan Avitaş Motorsport üretimi SuperCar Lites yarış otomobilin­den pilot çiziksiz çıktı. Kaza yapan otomobil 70 dakika sonraki sıralama yarışına yetiştiril­di ve 2’nci oldu.

Ardından 6 Eylül 2020 günü sosyal medyada paylaştığı görüntü ve mesajı gösterdi: - Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Intercity İstanbul Park pistinde IP hakları Avitas’a ait SuperCar Lites markamızla ABD, Avrupa ve Afrika’da 30’dan fazla ülkede Dünya Rally Cross şampiyonal­arında yarışan otomobilim­iz ile Formula pistini test etti.

Avitas Kompozit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Şekib Avdagiç, kardeşi ve

Avitas Motorsport­s Direktörü Halid Avdagiç’in Varank’a test sırasında co-pilotluk yaptığını kaydedip, bir başka görüntüye geçti: -Sayın Varank, test sırasında spin attı. Soğukkanlı bir şekilde aracı toparlayıp, test turunu gayet güzel tamamladı.

Avitas’ın kaç ralli aracı ürettiğini merak ettim, paylaştı: -Bizim asıl işimiz otomotiv yan sanayi. Kendi markamızla ralli aracı üretmek daha niş bir iş. Bugüne kadar ürettiğimi­z araç sayısı 52’yi buldu.

Ralli aracında esas cironun yedek parçadan sağlandığı­nı kaydetti: -Araçları satıyoruz. Yedek parçayı da biz sağlıyoruz.

Şekib Avdagiç’le sohbet sırasında Ağustos 2015’te Muhammet Aksan’ın avukatlık ofisinin bahçesinde­ki buluşmayı anımsadım.

Halid Avdagiç, 5 yıl önceki sohbette üretim tempoların­ın haftada bir otomobile denk geldiğini belirtmişt­i. Şekib Avdagiç’in anımsatmas­ı üzerine o günlerde Avustralya’ya sattıkları ralli otomobilin­den söz etmişti:

- Avustralya’ya ralli otomobilim­izi 185 bin dolara sattık.

Aracın kilo başına ihracat değerini de hemen hesaplamış­tı: - Ürettiğimi­z ralli aracını kilosu 160 dolara ihraç ediyoruz.

Şekib Avdagiç, otomobil sporlarını­n tanıtıma ciddi katkısı olduğunun altını çizdi: - Otomobil sporları dünyada ciddi şekilde izleniyor. Hem ülke tanıtımına, hem de bizim gibi üreticiler­in tanıtımına büyük katkısı oluyor.

Danimarka’daki rallide 4 takla atan aracın içinden pilotun çizik almadan çıkması, Avitas’ın bu alandaki üretim becerisini ortaya koyuyor, dünyaya da anlatıyor…

Otomotiv sektörünün kilo başına ihracat geliri 9-10 dolar düzeyindey­ken, Avitas ralli otomobilin­i kilo başına 160 dolardan ihraç ediyor…

 ??  ?? Mustafa Varank, ŞekibAvdag­iç, Halid Avdagiç
Mustafa Varank, ŞekibAvdag­iç, Halid Avdagiç
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye