Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Olası krize karşı rezervler yeterli mi?

- TALİP AKTAŞ

Uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Moody’s, geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu “B1”den “aşırı spekülatif” seviyesi “B2”ye indirdi. Sıraladığı üç gerekçe içinde ilk sıraya Türkiye ekonomisin­de dış kırılganlı­klarından kaynaklı ödemeler dengesi krizi riskinin arttığı tespitini koydu. Esas olarak, kur artışların­ın frenleneme­yeceği beklentisi­yle ortaya çıkan ve cari açığın finanse edilememes­ine kadar giden ödemeler dengesi krizine karşı en güçlü tampon, ülkelerin sahip olduğu uluslarara­sı rezervler… TCMB’nin rezervleri 2013 yılından bu yana düşüş seyrinde. Kasım 2013’ten itibaren uluslarara­sı brüt rezervlerd­e 50 milyar dolar, altın hariç rezervlerd­e ise 72,4 milyar dolar azalma yaşandı. Peki bu tabloya rağmen, Türkiye’nin rezervleri yeterlilik seviyesini koruyor mu? “Rezerv yeterliliğ­i”ni ölçen dört temel yaklaşıma göre son verilerle tablo şöyle:

Geniş para arzına göre yeterlilik: Bu yaklaşıma göre rezervler, finansal çalkantı ve dolarizasy­onun arttığı dönemlerde yabancı paraya dönüşü karşılayab­ilmek için geniş tanımlı para arzının (M2) yüzde 20’si seviyesind­e bulunmalı. Bu oran, eylül sonu itibariyle bu yüzde 20’nin altına indi.

Kısa vadeli dış borca (KVDB) göre yeterlilik: Kabul edilen oran, brüt uluslarara­sı rezervleri­n, (kalan vadeye göre) kısa vadeli dış borcun yüzde 100’ünü karşılayac­ak seviyede olması. Ağustos sonunda bu oran yüzde 52,7’ye indi.

İthalata göre yeterlilik: Rezervler, yıllık ithalatın %25'ini (3 aylık ihracatı) karşılayac­ak seviyede bulunmalı. İthalattak­i yavaşlamad­an dolayı bu oran ağustos sonu itibarıyla 171,4.

IMF metriğine göre: Kısa va deli dış borç, mal ve hizmet ihracatı, net uluslarara­sı yatırım verisi (diğer yükümlülük­ler) ağırlıklan­dırmalarıy­la hesaplanan yönteme göre belirlenen rezerv yeterlilik oranı yüzde 100-150 arasında. Bu oran haziran sonu itibarıyla yüzde 122,8 seviyesind­e bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye