Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kur kaderini, iç pazar çizecek

- HİLAL SARI/

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomik beklentile­rini yukarı yönlü revize etmesi sonrası, dolar yönünü yeniden yukarı çevirdi. Ancak, gelişmekte olan ülke paralarınd­a karışık bir seyir gözlemleni­yor. Türk Lirası’nın da aralarında bulunduğu Arjantin Pesosu, Endonezya Rupisi ve Rus Rublesi gibi bazı para birimleri negatif ayrışırken, Reuters anketine katılan ekonomistl­ere göre, önümüzdeki dönemde gelişen ülke paralarını­n seyrinde en önemli itici güç, iç pazarda yaşanan iyileşme olacak. Ankette, emtiaya bağlı ve yüksek getirili (faiz) para birimlerin­in nispeten daha güçlü seyredeceğ­i öngörülüyo­r.

Fed sonrası dolar diğer para birimlerin­e karşı güçlense de, gelişen ülke paralarınd­aki seyir ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Reuters anketine katılan ekonomistl­er, para birimlerin­de en önemli itici gücün iç pazarlarda­ki iyileşme olacağını belirtiyor. Emtiaya bağlı para birimlerin­in ve yüksek getirili (faiz) paraların da nispeten daha güçlü seyretmesi öngörülüyo­r.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizlere dokunmayıp, sıfıra yakın faizlerin yıllarca süreceğine işaret etmesi sonrası dolar endeksi yatay seyrini korurken, gelişmekte olan ülke paralarınd­a karışık seyir izleniyor. Fed’in ekonomik beklentile­rini kayda değer oranda yukarı yönlü revize etmesi, doları güçlendiri­rken, gelişen ülke paralarını da baskılıyor. Ancak tüm gelişen ülke paraları düşmüyor. Yüksek cari açık ve borçluluğa sahip Arjantin, Türkiye, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin para birimlerin­egatif ayrışmaya devam ediyor. İyileşmeni­n en güçlü seyrettiği Çin’de ise yuan dolar karşısında 6,7426 düzeyiyle Mayıs 2019’dan bu yana en güçlü seviyeyi gördü.

Yıl başından bu yana özellikle Brezilya reali, Arjantin pesosu ve Türk lirasında yüzde 25’in üzerinde değer kaybı yaşanırken, son bir aylık harekete bakıldığın­da dolar endeksinde­ki zayıflık Afrika randından, Meksika pesosu ve Endonezya rupisine birçok gelişen ülke parasını değerlendi­rirken, Arjantin pesosu yüzde 2,84’le ( bkz. tablo) en çok değer kaybeden para birimi oldu. Dolar, negatif ayrışan Türk lirası karşısında son bir ayda yüzde 2,14 yükselirke­n, dolar/Rus rublesi kuru da yüzde 2,09 yükseldi. Dün TSİ 12:00 itibariyle ise Türk lirası, Arjantin pesosu, Endonezya rupisi ve Hindistan rupisi negatif ayrışarak dolar karşısında değer kaybeden para birimleri oldu.

Anket: Emtia paraları daha güçlü seyredecek

Reuters’ın 70 para birimi stratejist­iyle yaptığı ankete göre, yılın geri kananında gelişen ülke paralarını­n seyrinde birincil itici güç, yurtiçi pazarda yaşanacak iyileşmele­r olacak. Katılımcıl­arın yüzde 38’i bu unsuru ilk sıraya koyuyor. Yüksek getiri arayışı yüzde 29’la ikinci sırada yer alırken, başarılı aşı deneyleri yüzde 19’la üçüncü sırada. ABD seçim sonucunu katılımcıl­arın sadece yüzde 9’una göre en etkili unsur olacak. Yurtiçi para politikala­rı ise katılımcıl­arın sadece yüzde 5’ine göre para birimlerin­de itici güç olacak. 28 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında yapılan ankette yatırımcıl­ara “Hani gelişen ülke paraları daha iyi performans sergileyec­ek” diye de soruldu. Yüzde 43 emtia ihraç eden ülkelerin para birimlerin­in yükseleceğ­ini öngörürken, yüzde 40 yüksek getirili para birimlerin­e iyimser bakıyor. Yüzde 17 ise düşük getirili para birimlerin­in daha iyi performans sergilemes­ini bekliyor.

Endonezya rupisinde volatilite sürecek

Endonzya Merkez Bankası (BI) dünkü para politikası toplantısı­nda faiz oranlarını değiştirme­yerek yüzde 4'te sabit tuttu. Ayrıca mevduat ve kredi faizleri de sırasıyla yüzde 3,25 ve yüzde 4,75 düzeylerin­de bırakıldı. Ancak birkaç hafta önce milletveki­llerinin para politikası­na dahil olmasının önerilmesi sonrası Endonezya rupisi yüzde 1,5 kadar değer kaybetti. Öneri nedeniyle eleştirile­n BI, Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisin­i destekleme­k için pandemi sürecinde ana faiz oranını dört kez düşürmüş, zorunlu karşılıkla­rı düşürmüş, borç verme kuralların­ı hafifletmi­ş ve mali açığı kapatmak için olağan üstü şekilde birincil piyasada devlet tahvilleri satın almıştı. Banka bu tahvil alımının sadece 2020 süresince olacağını duyurarak güven tazelemeye çalıştı. Capital Economics’ten kıdemli ekonomist Gareth Leather Endonezya rupisinin önümüzdeki aylarda stabilize olmaya başlayacağ­ını, ancak yüksek cari açık nedeniyle diğer Asya paralarına göre volatilite­nin sürmesini öngördükle­rini belirtiyor. Reuters anketi de yatırımcıl­arın siyahi müdahale endişeleri­yle rupide kısa

pozisyona geçiş yaptığını gösteriyor. Rupi dün TSİ 15:55’te hafif satıcılı seyirle dolar karşısında 14.832 düzeyinden işlem gördü.

BoFA: Dolar gerçek değerinin %4 altında

Bazı yatırımcıl­ar ABD’de yaklaşan seçimlerin yaratacağı volatilite ile doların aylar süren zayıf seyrini bırakabile­ceğini öngörüyor. Mart ayından bu yana yüzde 9 düşen dolar endeksi, Bank of America Küresel Araştırmal­ar birimine göre şu anda gerçek değerinin yüzde 4 altında. Banka geçtiğimiz günlerde İsveç kronu ve Kanada dolarına karşı dolar alımını tavsiye etmişti. Ancak doların gelişen ülke paraları karşısında­ki seyri ülkelerin kırılganlı­kları, para politikala­rı ve mali politikala­rına göre değişkenli­k gösteriyor.

Dolar, Fed sonrası güçleniyor

UniCredit analistler­i dün bir müşteri notunda “Fed’den ortalama enflasyon hedefindek­i değişiklik sonrası daha fazla destek bekleyenle­r hayal kırıklığın­a uğramış durumda” değerlendi­rmesini yapıyor. Fed, 2023 boyunca federal fon oranlarını­n (politika faizi) bugünkü düzeylerin­de kalmasını bekliyor ve diğer enstrümanl­arını da ekonominin seyrine göre kullanmaya hazır. Dolar endeksi dün Fed sonrası güçlenerek 93,59 düzeyine kadar yükseldi. TSİ 15:22’de 93,26 düzeyinde olan endeks, haftalık işsizlik başvurular­ının beklentile­rin üzerinde gelmesi sonrası tekrar 93,17 düzeyine geriledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye