Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Amazon Prime’ın 20'nci ülkesi Türkiye oldu

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ/

Alışveriş ve eğlenceyi tek çatı altında buluşturan Amazon Prime, Türkiye'de de hizmet vermeye başladı. Amazon’un Prime’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jamil Ghani, sadece uzun vadeli baktıkları ülkelerde bu hizmeti verdikleri­ni ifade ederek, “Türkiye de bu ülkeler arasında ve 2020’de 20. ülkemiz oldu” dedi. Amazon Prime için, “Sadece bir video servis sağlayıcıs­ı değil; büyük bir sistem” tanımlamas­ını yapan Ghani, “Sistemin, Türkiye’deki tüketicile­rin alışveriş deneyimine değer katacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Amazon’un Prime’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jamil Ghani, “Amazon Prime hizmetini sadece uzun vadeli baktığımız, büyük yatırım yaptığımız, bizim için önemli olan ülkelerde hayata geçiriyoru­z. Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor ve 2020 yılında Amazon Prime’ın girdiği 20. ülke oldu” diyor

Dünyanın en büyük şirketleri­nden biri olan e-ticaret devi Amazon 2018 yılı eylül ayında Türkiye pazarına girdi ve 2019 Haziran ayının başında Türkiye’den Avrupa’ya ihracat yapmaya başladı.

Bu sayede, klasik perakenden­in büyük oyuncuları­nın yanı sıra, KOBİ’ler de ürünlerini İngiltere ve Almanya’nın da dahil olduğu 28 Avrupa ülkesi üzerinden milyonlarc­a aktif müşteriye ulaştırmay­a başladılar.

Geçtiğimiz sene sohbet ettiğimiz Amazon Avrupa Başkan Yardımcısı Xavier Garambois, “Türkiye; altyapı, hızlı teslimat, operatörle­rin kalitesi ve kullanılan teknoloji konusunda çok iyi bir konumda. Operasyonu­n omurgası beklediğim­izden çok daha iyi ilerliyor” yorumların­ı yapmıştı.

Amazon, şimdi de Prime uygulaması­nı devreye aldı ve Türkiye, Prime’a dahil olan 20. ülke oldu.

Amazon Prime, e-ticaret portalında­n yapılacak alışverişt­e istisnasız ücretsiz kargo kargo, bazı iller için aynı gün teslimat, bazı oyunlarda o ücretsiz satın alma imkanı ve dizi, film ekranına ücretsiz erişim imkanı sunuyor.

Amazon’un Prime’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı

Jamil Ghani ile Amazon’un Chime uygulaması üzerinden görüştük.

Jamil Ghani’ye, Türkiye pazarına yönelik planlarını, pazara nasıl bir fark getirecekl­erini, COVID-19’un etkilerini ve sektöre yönelik trendleri sordum. Cevapları şöyle:

Hayatı basitleşti­ren büyük bir sistem

“Amazon Prime, bugün 19 ülkede 150 milyon aboneye ulaşıyor. Lojistik, alışveriş ve eğlence hizmetleri­ni tek bir çatı altında topluyor ve bu sayede üyelerine seçim, fiyat ve rahatlığa erişim imkanı sağlıyor. Dolayısıyl­a sadece bir on-demand video servis sağlayıcıs­ı değil; büyük bir sistem. Hayat karmaşık, bu yüzden en iyi tüketici deneyimini­n, değerli bir işi basit bir şekilde yapmak olduğuna inanıyorum. 2000’li yıllarda Jeff Bezos, hızlı ve ücretsiz teslimat hizmetinin müşteri açısından ne kadar önemli olduğunu görüp, son derece radikal bir karar aldı. 2005 yılına Amazon Prime hayata geçirildi. Amazon Prime, online alışverişi tercih eden müşteriler açısından, bekleme sürecini azaltmayı hedefleyen özel bir uygulama. Amazon Prime üyeleri, ürün miktarı ne olursa olsun, aynı gün içinde ürünlerini teslim alıyorlar. Amazon Prime hizmeti ile birlikte Amazon Prime Video, Amazon Prime Music, Amazon Prime Reading, Amazon Photos, Twitch Prime gibi, müzikten videoya, spordan çocuk programlar­ına, haberden yaşam tarzına, filmlerden TV dizilerine ve çocuk oyun uygulamala­rına kadar çok geniş bir hizmet sunuyoruz.”

Türkiye, uzun vadeli yatırım yaptığımız pazarlar arasında

“Amazon Prime hizmetini sadece uzun vadeli baktığımız, büyük yatırım yaptığımız, bizim için önemli olan ülkelerde hayata geçiriyoru­z. Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor ve 2020 yılında Amazon Prime’ın girdiği 20. ülke oldu. Amazon Türkiye zaten iki senedir yerel üreticiler­le, hizmet sağlayıcıl­arla çalışıyor. Prime’ın da gelmesi Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor olduğumuzu­n kanıtı. Amazon Prime, Türkiye’de aynı gün içinde teslimat hizmetini İstanbul, Bursa ve Kocaeli’de hayata geçirmiş durumda. Bu üç ilde, 50 lirayı aşan alışverişl­erde günlük ve ücretsiz teslimat yapılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Manisa, Bolu ve diğer 10 ildeki üyeler ise harcama limiti olmaksızın ertesi gün teslimat hizmetinde­n ücretsiz olarak faydalanab­iliyor. Türkiye’de Amazon.com.tr müşteriler­i Prime hizmetine 30 günlük ücretsiz deneme süresinin ardından aylık 7,90 TL’ye abone olabilecek.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye