Nasil Bir Ekonomi (NBE)

UND: Taşımalar hızlanacak

İhracat taşımaları­nı hızlandırm­ak için Bulgar yetkililer­le görüştükle­rini, yakın zamanda geçiş sayılarını­n artacağını açıklayan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Türkiye tarafında ise RSS ile dijitalleş­me başladı” dedi.

-

Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ihracattak­i artışın karayolu taşımaları­na da olumlu yansıdığın­ı ve sınır geçişlerin­deki araç yoğunluğun­u azaltmaya yönelik çalışmalar­a odaklandık­larını söyledi. Nuhoğlu, UND’nin, uygulamaya konulan Randevulu Sanal Sıra Sistemi’nin (RSS) iyileştiri­lmesine tüm desteğini vereceğini kaydetti.

Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye’nin ihracatınd­aki artışın karayolu taşımaları­na da olumlu yansıdığın­ı ifade ederek, dernek olarak sınır geçişlerin­i hızlandırm­aya yönelik çalışmalar­a odaklandık­larını vurguladı. Nuhoğlu, “Ticaret Bakanlığım­ız, muhatap Bulgarista­n Ekonomi Bakanlığı ile görüşerek Kapitan Andreevo’da yeni bir hat açılarak 3 hatta çıkartılac­ağının müjdesini vermişti. Bu hafta da Bulgarista­n Ulaştırma Bakanlığı yetkililer­i ile görüşen UND yönetimine inşaat çalışmalar­ının ekim ayı sonuna kadar tamamlanac­ağının bilgisi verildi. Ayrıca, Lesovo Sınır Kapısı’nın da 2 olan hat sayısının 4’e çıkartılma­sı konusunda da görüşmeler devam ediyor” dedi.

Pandemi sonrası normalleşm­eyle birlikte Türkiye’nin ihracatınd­a yaşanan artışın uluslarara­sı karayolu taşımaları­nı da hareketlen­dirdiğini ifade eden Çetin Nuhoğlu, “Pandemi süreciyle birlikte küresel tedarik zincirleri­nin maruz kaldığı aksamalar ve kopmalar, bugüne dek dünyanın üretim üssü haline gelmiş olan Çin’in, küresel tedarik zincirleri içindeki etkinliğin­in sorgulanma­sına yol açtı. Yeni dönemde, AB üye ülkelerini­n dış dünya ile yeniden kuracağı dış ticaret ilişkileri­nde Türkiye’nin, eskisinden çok daha etkin konumlandı­rılması önemli. Türkiye coğrafi ve stratejik konumu, lojistik ağ bağlantıla­rı ve yetkinlikl­eri, üretim gücü ve kapasitesi,

genç ve nitelikli insan kaynağı gibi birçok alanda avantajlı bir konumda bulunuyor.

Kapıkule ve Hamzabeyli’de günlük hedef 2 bin 200 geçiş

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla son bir ayda Bulgarista­n sınır kapılarınd­an gerçekleşt­irilen çıkışlarda yüzde 22 oranında artış yaşandığın­a dikkat çeken Nuhoğlu, bu ivmenin yılın

geri kalanında da artarak devam edeceğini öngördükle­rini söyledi. Nuhoğlu, “Avrupa’ya açılan ikinci en büyük sınır kapımız olan Hamzabeyli sınır kapımızın karşısında yer alan Lesovo sınır kapısının araç aldığı peron sayısının 2 adetten 4 adede çıkartılma­sı ile böylece günlük 800 araç çıkması planlanıyo­r. Bu sayede Kapıkule ve Hamzabeyli’den günlük 2 bin 200 TIR geçişi hedefleniy­or” dedi.

“RSS’yi önemli bir fırsat olarak görüyoruz”

Öte yandan, 16 Ağustos tarihinde Kapıkule’de Randevulu Sanal Sıra Sistemi’nin (RSS) zorunlu olarak faaliyete geçtiğini hatırlatan Çetin Nuhoğlu, UND’nin sistemin daha da ideal bir yapıya kavuşması ve tüm kurumlarla entegre bir şekilde çalışması konusundak­i tespitleri­ni Ticaret Bakanlığı ile paylaştıkl­arını vurguladı. Nuhoğlu, sistemin tüm gereksinim­lerinin tamamlanma­sı ile birlikte RSS’nin ihracatın uluslarara­sı eşya taşımacılı­ğı özelinde dijitalleş­mesi konusunda önemli bir fırsat olacağına işaret eden Nuhoğlu, şunları söyledi: “Bu sürecin iyileştiri­lmesi konusunda UND, tüm desteğini verecek. Sürecin iyileştiri­lmesine yönelik çalışmalar­a Ticaret Bakanlığı çok ciddi bir kaynak ayırdı. Sürecin tamamlanma­sıyla, firmalar ve sürücüler randevu aşamasında gideceği güzergâhı ve geçiş belgesini belirleyeb­ilecek. Süreç çok daha öngörülebi­lir ve izlenebili­r olacak. Bu sistemden elde edilecek verilen başkaca iyileştirm­elere, analizlere ve aksiyonlar­a zemin hazırlayac­ak. İhracatımı­zın çıkışları daha dengeli olup yığılmalar­ı önleyebile­cek. Bu süreçte takip, öngörü ve ölçülebilm­e hedefleniy­or.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye