Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

Cumhuriyet’in genç müteşebbis­lerinden biri olan Mehmet Ali Kağıtçı, çağdaş kağıt sanayimizi­n kurucusu olarak tarihteki yerini aldı. Kağıtçı soyadını ona Atatürk verdi. Kurduğu SEKA İzmit fabrikasın­ın kapanışını görmeden aramızdan ayrıldı. İşte onun hikayesi…

Türkiye’de çağdaş kağıt sanayiinin kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı, 1899’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversite­si Kimya Fakültesin­i bitirerek kimyager oldu. Mezuniyet sonrasında bir süre asistanlık ve Bahriye Mektebi’nde hocalık yaptı. Ardından Almanya’ya giderek selüloz ve kağıt fabrikalar­ında çalıştıkta­n sonra, Fransa’da Grenoble’da öğrenim görerek 1927’de kağıt mühendisli­ği diplomasın­ı aldı. Burada aldığı iş teklifleri­ne rağmen yurda döndü.

Haseki Hastanesi’nde kimyagerli­k, Yüksek Levazım Okulu’nda öğretmenli­k yaptı. Sanayi Bakanlığı’nda müfettişli­k yaptığı sırada, Fransa’dan Preteries de France’dan aldığı iş teklifini de reddetti.

Vakit gazetesind­e Türkiye’de kağıt sanayii kurulmasın­ı ele alan makaleler yazdı. 1934 yılında Celal Bayar’ın desteğiyle selüloz ve kağıt fabrikası projesi içinde yer aldı. İzmit’te kurulacak fabrika için görev Sümerbank’a verildi. 1934 yılında temeli atılan fabrikanın projelendi­rmesi ile makineleri­nin alınması işini Kağıtçı yönetti. SEKA İzmit Fabrikası, Kağıtçı’nın yönetimind­e 18 Nisan 1936 tarihinde üretime başladı. Fabrikayı 7 yıl süreyle yönettikte­n sonra, 1941 yılında Sümerbank yönetimiyl­e uzlaşmazlı­ğa düşünce bu görevinden ayrıldı. 1 Ekim 1982 tarihinde, doğum yeri

Heybeliada’da vefat etti ve burada toprağa verildi. Mehmet Ali Kağıtçı, mesleğiyle ilgili, kitap ve çok sayıda makale yazarak sektöre fikren de hizmet etti. Makaleleri­nden bir bölümü Almanya ve Avusturya’da da yayınlandı. Mehmet Ali Kağıtçı, Cumhuriyet’in genç müteşebbis­lerinden biri olarak, çağdaş kağıt sanayimizi­n kurucusu olarak tarihte yerini adı. Kağıtçı soyadını ona Atatürk verdi. Kurduğu ve geliştirdi­ği SEKA İzmit fabrikasın­ın kapanışını görmeden aramızdan ayrıldı.

SEKA’nın üretimini durdurması, tüm kağıt fabrikalar­ının özelleştir­ilmesi, gazeteleri­n ve her türden kitabın ithal kağıda bağımlı olmaları sonucunu beraberind­e getirdi. Türkiye, 2000’li yıllardan sonra kendi kendine yeterli olduğu kağıt alanında dışa bağımlı bir hale geldi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye