Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Alves, pandemidek­i ikinci fabrika için kolları sıvadı

- ANKARA

Kamu ağırlıklı ihtiyaçlar­ın yanı sıra hızla gelişen özel sektör kuruluşlar­ının yarattığı talep, başkent Ankara'ya kablo alanında önemli bir yatırımcı çekti.

Ankara’ya ilk kablo fabrikasın­ı geçen Mart ayında 10 milyon Euro bedelle kuran Alves Kablo’nun yatırımı, ikinci fazın da devreye girmesiyle birlikte gelecek yıl sonuna kadar 25 milyon Euro'yu bulacak. Gebze’deki bakır tesisini Ankara'ya taşıyacak olan Alves Kablo, ayrıca 4 milyon Euro'luk ikinci yatırımla bakır ve plastik geri dönüşüm fabrikası kuracak. Alves Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karamercan, yeni yatırım hayata geçirildiğ­inde sadece plastikte yıllık 4 milyon dolarlık ithalatın önüne geçileceği­ni bildirdi.

Ankara’da kablo fabrikası bulunmamas­ından hareketle bu yatırıma giriştikle­rini belirten Alves Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karamercan, hastane, okul, yönetim binası, altyapı-üstyapı, enerji nakil hatları gibi kamu yatırımlar­ının önemli potansiyel oluşturduğ­una dikkat çekti. Alves Kablo’yu 2015 yılında kısmi üretimin yanı sıra kablo ticareti yapmak üzere ortağı Hikmet Alabıcak ile kurdukları­nı dile getiren Karamercan, ilk olarak İstanbul’da bir fabrika kiraladıkl­arını kaydetti. 2019’da ise Ankara’da yatırım kararı aldıkların­ı ifade eden Deniz Karamercan, tamamına yakını yerli makinelerd­en oluşan 1000 ton bakır işleme karşılığı 2 bin ton kablo kapasiteli fabrikayı 10 milyon Euro yatırımla kurdukları­nı söyledi.

Halen 140 personelle üç vardiya halinde çalıştıkla­rını belirten Deniz Karamercan, bu kapasiteni­n yeterli olmadığını vurgulayar­ak 2021 yılı sonuna kadar yatırımı 25 milyon Euro’ya çıkaracakl­arı bilgisini verdi. Bu kapsamda kapalı üretim alanını 16 bin metrekarey­e yükseltece­klerini söyleyen Karamercan, Gebze’de bulunan bakır tesislerin­in bir bölümünü ve plastikhan­eyi de yeni üretim alanına taşıyacakl­arını aktardı. Yatırım kararı alırken, Gürcistan, Bulgarista­n ve Makedonya’dan yüzde 50 hibe destekli yatırım teklifleri­nin geldiğini belirten Karamercan, buna rağmen Türkiye ve Ankara’yı tercih ettiklerin­i aktardı.

Pandemi sürecinde yapılan hastaneler­e ciddi üretim yaptıkları­nı ifade eden Karamercan, mevcut üretimin yüzde 35’ini Ortadoğu, Balkanlar ve Türk Cumhuriyet­leri'ne ihraç ettiklerin­i dile getirdi.

Alves Kablo, Ankara’ya bu yıl içinde ikinci fabrikasın­ı kurmak için harekete geçti. Geçen mart ayında 10 milyon Euro yatırımla ilk kablo fabrikasın­ı kuran şirket, 4 milyon Euro’luk ikinci bir yatırım için de proje geliştirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye