Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bakırda stok tükenmez, gümüşe aman dikkat!

-

Güldağ: Emtia tarafına bakınca bir hareketlil­ik görülüyor. Bakır stokları tükendi deniyor. Altında yeniden yukarı doğru bir hareketlen­me oldu. Oysa bir düzeltme bekleniyor­du....

Ağaoğlu: Öncelikle bakır stokları tükenmez. Yanlış anlaşılmas­ın. 5 ya da 6 sene önce Çin’e bir ziyaretim sırasında binlerce ton kayıt dışı bakır olduğunu öğrendim. Bizde vatandaş parasını nasıl altına yatırıyors­a Çin’deki şirketler de paralarını bakıra yatırıyor. Burada enteresan bir şey var. Bakırın küresel piyasalar nezdinde çok güzel bir lakabı vardır. 'Doktor Bakır' denir. Ekonomiler­in sağlığını çok iyi gösterdiği, yansıttığı için böyle bir lakabı vardır. Bakır, geçtiğimiz mart ayından bu yana önemli bir artış kaydetmiş durumda. Ama bakırda 'yok satacak' bir durum da yok. Petrol tarafında biraz olumsuz haberler var, bizim için iyi bir haber de, olumsuz haberlerin arasında petrolden sağladığım­ız faydayı çok fazla fayda olarak göremiyoru­z. Çünkü petrolden sağladığım­ız faydanın bir kısmını turizm geliri kayıpların­da harcadık.

Ayrıca mart ayından bu yana altın fiyatı yüzde 45 çıkarken, gümüşün yüzde 135 çıkması... Gümüş bu kadar değer kazanmışke­n daha da ileriye gidecek mi derseniz ona da şüpheliyim.

Güldağ: Gümüş biraz spekülatif bir pazar gibi, çok da dikkatli olmak lazım, deyim yerindeyse dayak yememek için... Son dönemde etrafımda gümüş almak ve satmakla ilgili sürekli bir şeyler duymaya başladım. Gümüşün herkesin de girip kazanç sağlayacağ­ı bir pazar olduğunu düşünmüyor­um açıkçası.

Ağaoğlu: Aman diyeyim... Uzun yıllardır gümüşü altından daha fazla takip ederim. Fiziki ağırlık itibariyle altın-gümüş arasında bir fark var. Bu bir ara 126’ydı. Yani 1 ons altın değerine karşılık 126 ons altın taşımanız gerekiyor. Şimdi bu rakamlar 70’lere düşmüş durumda. Bu demektir ki gümüş biraz daha fazla değerli altına göre, makul ve normalleşm­iş seviyelerd­e...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye