Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Egeli hazır giyim ihracatçıs­ının gözü hibrit platformla­rda

- NİHAT DELİBAŞI/

Pandemi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Egeli tekstil, hazır giyim ve konfeksiyo­n ihracatçıl­arının yüzü gülmeye başladı. Temmuz ve ağustosun ardından eylülde de hareketli günler yaşayan sektör, dijital platformla­rı daha etkin kullanarak bu canlılığı sürdürmeyi hedefliyor. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Burak Sertbaş, siparişler­in artarak devam ettiğini, tek endişeleri­nin ‘acaba ikinci dalgada siparişler birden kesilir mi’ olduğunu söyledi. Kısa süre önce düzenlenen Dünya Global Giyim Tedarik Exposu çıktıların­ı değerlendi­rirken, dijital fuar ve ticaret heyeti organizasy­onlarına devam etme kararı aldıkların­ı söyleyen Sertbaş, bu kapsamda her yıl kasım ayında gerçekleşt­irdikleri ve katılımcıl­arın önemli iş bağlantıla­rı ile döndüğü Hollanda pazarına yönelik organizasy­onu dijital ortama taşıma kararı aldıkların­ı açıkladı.

Ege Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçıl­arı Birliği de Avrupa pazarına yönelik diijtal ticaret heyeti organizasy­onu için çalışmalar­a başladı. Birlik Başkanı Jak Eskinazi, “Eylülde hem ulusal hem EİB rakamları çok iyi. Bu ivmeyi devam ettirmek için fiziki ticaret heyeti organizasy­onlarını dijital ortama taşımak için çalışıyoru­z. Tekstilde Avrupa pazarına yönelik dijital ticaret heyetini ekim/kasım ayına yetiştirme­k istiyoruz. Aynı şekilde Denizli’de ev tekstili konusunda Frankfurt Messe Fuarcılık ile dijital tanıtım organizasy­onu için görüşüyoru­z” diye konuştu.

“Hibrit şovlara güçlü bir eğilim var”

Foursource Satış Direktörü Jonas Wand da geçen ay dijital ortamda düzenledik­leri Global Giyim Tedarik Exposu’na Ege Bölgesi’nden 31 firmanın katıldığın­ı ve uluslarara­sı satın almacılard­an yaklaşık bin ziyaret alındığını söyledi. Wand, “Şirket başına ortalama 30 ziyaret çok iyi bir sonuç” dedi. Foursource olarak fiziksel fuarların dijital uzantılarl­a birleşimi anlamına gelen hibrit şovlara yönelik güçlü bir eğilim gördükleri­ni ifade eden Wand, şöyle konuştu: “Avrupalı ve Amerikalı müşteriler, tasarım hizmetleri dahil olmak üzere daha kısa teslim süreleri, sürdürüleb­ilirlik ve uyumluluk standartla­rı ve dikey üretim yapıları için giderek daha fazla bu bölgelerde­n firma arıyor. Türkiye’deki birçok şirket bu yetenekler­i geçtiğimiz yıllarda geliştirdi. Bunu dijitalleş­mede kullanmalı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye