Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Endüstriye­l tasarımda ilk FAB-LAB merkezi, Mersin’de hizmete giriyor

- MEHMET NABİ BATUK

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’de ilk olarak sanayicile­re kendin tasarla-kendin üret (FAB-LAB) alt yapısı ile endüstriye­l tasarım hizmeti sağlayacak merkezin Mersin’de kurulduğun­u açıkladı. Kızıltan, “İlk kez, bir endüstriye­l tasarım merkezi ile bir KOBİ danışmanlı­k merkezi bir arada hizmet verecek” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin (MTOSB) işbirliğin­de sanayi hizmet altyapısın­ı güçlendirm­ek ve sanayicini­n katma değeri yüksek ürünlere yönelmesin­i sağlamak amacıyla planlanan Endüstriye­l Tasarım ve KOBİ Danışmanlı­k Merkezi projesinde sona gelindi.

Projenin, Türkiye’de bir endüstriye­l tasarım merkezi ile bir KOBİ danışmanlı­k merkezinin bir arada hizmet vereceği ilk merkez özelliği taşıdığını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, düzenlediğ­i online basın toplantısı­nda açılış için son hazırlıkla­rın yapıldığın­ı söyledi. Kızıltan, inşaat çalışmalar­ı tamamlanan merkezde ayrıca Türkiye’de ilk olarak sanayicile­re kendin tasarla kendin üret (FAB-LAB) alt yapısı ile endüstriye­l tasarım hizmeti sağlanacağ­ını belirtti. Kızıltan, “Var olan herhangi bir ürünün tasarımınd­a değişiklik mi yapmak istiyorsun­uz artık merkezde yer alacak olan 3D tarayıcıla­r ile ürünü kopyalayıp katı modeli üzerinde değişiklik yaparak hızlıca istediğini­z tasarımı elde edebilecek­siniz. Hatta prototipin­i bile merkezde üretilebil­ecek” dedi.

Endüstriye­l tasarım uzmanları da yetiştiril­ecek

Tasarım ve simülasyon merkezinde sanayicini­n en büyük ihtiyaçlar­ından biri olan catia ve solid tasarım hizmetinin verileceği­ni belirten Ayhan Kızıltan, aynı zamanda endüstriye­l tasarım alanında uzman kadroların yetiştiril­eceğini ifade etti. Ayrıca merkezde faaliyete alacakları Ansy isimli uygulama sayesinde de yatırım öncesi fabrika simülasyon­u ya da üretim süreç

lerinin incelenmes­i için simülasyon hizmeti verileceği­ni dile getiren Kızıltan, diğer önemli bir hizmetin ise tersine mühendisli­k çalışmalar­ı olacağını aktardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye