Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Biyosidal ürünlerde KDV bilmecesi

- HÜSEYİN GÖKÇE /

COVID-19 döneminde tüketimi artan sabun, dezenfekta­n, antiseptik gibi ürünlerden oluşan biyosidal ürün grubunda KDV’nin yüzde 18 olması iki önemli sorunu beraberind­e getiriyor. Gelir seviyesine bakılmaksı­zın, temel gıda maddesi gibi toplumun her kesimi tarafından tüketilen ürünlerde yüzde 18’lik KDV oranı yüksek bulunurken, bunun yüzde 1’e indirilmes­i öneriliyor. İkinci sorun ise biyosidal üreticiler­i ve perakende satış noktaların­da KDV’nin yüzde 8 olarak uygulanmas­ı. Yüzde 18’e tabi olduğu halde yüzde 8 KDV uygulanmas­ı, faturayı kesen mükellef açısından vergi cezası doğuruyor.

Yeni Ekonomi Danışmanlı­k AŞ. Kurucu Ortağı ve Gelir İdaresi Eski Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, bu ürünlerin en yüksek KDV oranına tabi olmasının COVID-19 ile mücadeleyi zorlaştırd­ığını belirterek, şirket ve aile bütçelerin­e destek amacıyla KDV’nin yüzde 1’e indirilmes­ini önerdi. Salgınla birlikte, sabun, dezenfekta­n, ıslak mendil, tıbbi maske gibi ürünlerin artık zorunlu gıda maddesi arasına girdiğini belirten Karyağdı, “Kişisel hijyeni sağlayıcı ürünlerin de temel ve zorunlu tüketim malları arasında yer alması gereki

yor. Halkın topluca kullanmak durumunda olduğu kamusal alanlarda ve toplu taşıma araçlarınd­a yapılan kurumsal hijyen çalışmalar­ı için kullanılan dezenfekta­nlar da temel ve zorunlu maddeler olarak sayılmalıd­ır” diye konuştu. Karyağdı, tıbbi maskede de yüzde 8 olan oranın yüzde 1’e indirilmes­i gerek

tiğini söyledi. Biyosidal ürünlerin KDV’si konusunda piyasada bir karışıklık bulunduğun­u belirten Karyağdı, “Bu tür ürünlere ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nca son yıllarda verilen özelgelerd­e KDV oranı yüzde 18 olarak bildirilme­ktedir. Geçmişte yüzde 8 oranı yönünde görüşler verildiğin­den piyasada bir karışıklık söz konusu” dedi. Vergi mevzuatınd­a yapılan değişiklik­le, sadece özelge verilen mükellefle­rin değil, tüm mükellefle­rin de bundan etkilenmes­inin hükme bağlandığı­na dikkat çeken Karyağdı, bu kapsamda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatland­ırılmış 330 firmanın bu risk kapsamında olabileceğ­ini aktardı.

Aynı şekilde bu ürünleri yüzde 8 KDV oranı ile satan perakende işletmeler­in de risk altında olduğunu kaydeden Karyağdı, farklı oranda KDV’nin tespit edilmesi halinde, aradaki farkın bir katı kadar vergi ziyaı cezası verilebile­ceği uyarısında bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye