Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerjiyi çok kullanan sanayicini­n enerji birim fiyatı yüzde 30 arttı

Besice Tarım Ürünleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. sahibi

-

Tarımda bugüne kadar çok sağlıklı bir politika oluşturula­maması, üretim planlaması yapılamama­sı sebebiyle tarım arazilerin­de ciddi bölünmeler oldu. Bu sorunun çözümü için bölgelere uygun ürünlere yönelik satın alma garantili tarımsal üretim modeline geçilmeli. Yanı sıra tarım organize sanayi bölgelerin­in (OSB) de kesinlikle hızlandırı­lması, bu işi daha profesyone­llerin yapması gerekiyor. Bugün hizmetler sektöründe, sanayiden daha çok istihdam oluşturulu­yor. Örneğin 500-600 metrekarel­ik restoranda 70-80 kişi çalışırken, sanayide bu kadar insanın çalıştırıl­ması mümkün değil. Bu noktada da insanların daha çok tarıma yönlendiri­lmesi gerek. Bugün buğdayın tonu bin 900 lira civarında ama bence 2 bin 500 lira olmalı ki çiftçi yaptığı işten keyif alsın ve para kazansın. Kooperatif­çilik konusunda ASO’nun bir çalışması vardı. Tarım ve Orman Bakanlığın­a, kullanılma­yan tarım arazileri ve devlet üretme çiftlikler­iyle ilgili bir proje verdik. Buralarda Tarım OSB kuralım ve stratejik ürünler üretelim dedik. Fakat şu ana kadar bir dönüş olmadı.

Öte yandan pandemi döneminde ertelenen yükümlülük­ler, yılın son çeyreğinde ödenmeye başlayacak. Ekonomi yönetimi aslında diğer ülkelerin yaptığı gibi piyasaya para pompaladı. Zaten bunun başka yolu yoktu ancak, bunun bir süre sonra enflasyoni­st ortam oluşturaca­ğı düşünülüp para geri çekilmeye çalışılırs­a, bu ertelenen yükümlülük­ler nasıl ödenecek. Maalesef yılın son çeyreğinde Türkiye’yi zor bir dönem bekliyor.

Dünya Çin’e alternatif üretim lokasyonla­rı aramaya başladı. Bu Türkiye için önemli bir fırsat ve süreç çok iyi yönetilmel­i. Dünya gıda fiyatların­da çok ciddi yükseliş bekliyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye