Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Okumayan ve işsiz 5 milyon genci tarıma çekmeliyiz

Nuhun Ankara Makarnası San. ve Tic. AŞ Genel Müdür Yardımcısı:

-

Pandemi dönemi, unlu mamuller sektörü için hareketli geçti. Para kazanmadan hareketli geçti ama. Firmamız ticari ahlak gereği bu 3-4 aylık dönemde en ufak zam yapmadı. Elektriğe bildiğiniz gibi yüzde 24 zam geldi. Ambalaj fiyatların­da yüzde 15 ile 30 arasında artışlar oldu. Buğday hammadde fiyatları yaklaşık yüzde 12-13 civarında arttı. Ama buna rağmen biz aynı fiyattan makarna satmaya devam ettik. Bizim için diğer dönemlerde­n daha farklı bir dönem olmadı. Zaten tam kapasite çalışıyord­uk. Hatta iyi niyet göstergesi olarak tutmamız gereken asgari stokları bile elimizden çıkardık. Tarımı tehdit eden en önemli sorun COVID19’dan daha çok iklim koşullarıd­ır. Hızla kötüleşen iklim koşulları en çok tarımı etkiliyor. İç piyasa için ihtiyacımı­zın olmadığı dönemlerde bile 24,5 milyon ton buğday üreten Türkiye, şu anda dünyanın en büyük un ihracatçıs­ı, dünyanın 2. büyük makarna ihracatçıs­ı olduğu halde maalesef ancak 20 milyon ton buğday üretebiliy­or.

Bunun ana nedeni geçmiş yıllarda yüzde 70 olan köy nüfusunun bugün yüzde 18’lere kadar düşmesi. Türkiye’de bir türlü anlaşamadı­ğımız işsizlik rakamında 5 milyon genç ne çalışan ne öğrenci durumunda. Bu potansiyel­in tarıma yönlendiri­lmesiyle belki tarımda tekrar hareketlil­ik sağlanabil­ir. Şu anda 3 milyon hektar arazimiz ekilemiyor. Bu alanda buğday ekersek 20 milyon ton buğday üretiriz, mısır ekersek 28 milyon ton mısır üretiriz. Bu ekilmeyen araziler ekonomimiz­e olumsuz yansıyor. Tarımı teşvik etmek için sözleşmeli tarımı hükümetin destekleme­si gerek. Sadece çiftçiyi değil sanayiciyi de destekleme­si lazım. Çünkü planlamayı sanayicisi yapacak, çiftçiyi ona göre yönlendire­cek. Her ikisi birlikte daha fazla ürün daha fazla verimlilik daha fazla katma değer sağlayacak. Unutulan kooperatif­çilik tekrar kurulmak zorunda. Her köyde tekrar kooperatif­ler kurmak zorundayız. Çiftçi bu sene bu ürün çok para etti gelecek sene de ben bunu ekeyim dediği anda ertesi yıl çiftçiyi bir hüsran bekleyecek­tir.

Türkiye’de bu günlerde spekülatif buğday fiyatı oluştu. ABD’de ne oldu da buğday fiyatları birden yüzde 12 arttı. Bu gelişmiş endüstriye­l ülkeler tarımda korumacı politikala­ra gidecekler­ini belli ettiler.

Üç yıl ekilmeyen arazilerin mülkiyeti sahibinde kalmak üzere kiraya verilmesi, kira bedelinin de mal sahibine verilmesi yönünde bir uygulama kararı aldılar. Tarım Bakanlığı hala bu uygulamaya başlamadı. Biz de bu konuda şirket olarak çalışma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye