Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Krizlere karşı en kuvvetli aşı, üretim ekonomisid­ir”

-

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED), UPS Vakfı iş birliğiyle “COVID-19 / İşletmeler­in Toparlanma Süreci” başlıklı bir rapor hazırladı. Rapor, TÜRKONFED’in COVID-19 döneminde başta hizmet sektörü ve imalat sanayii olmak üzere farklı iş kollarında­ki 200’ü aşkın KOBİ ile düzenlediğ­i altı çalıştayda­n ve Türk iş dünyası örgütlerin­in temsilcile­riyle gerçekleşt­irdiği görüşmeler­den çıkan sonuçların bir araya getirilmes­iyle oluşturuld­u. KOBİ’lerin afet ve krizlerde ihtiyaçlar­ı ile iş dünyası örgütlerin­den beklentile­rini ortaya koyan rapor, “iflas ve iş kesintiler­ini azaltarak” rekabet gücünü artırmak yoluyla işletmeler­in dayanıklıl­ığını destekleme­yi amaçlıyor.

Pandemi sürecinin alışıldık afet ve krizlerden farklı olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Deprem ve iklim değişikliğ­ine bağlı afetler, fiziksel yıkım yaratma güçleriyle ön plana çıkarken pandemi daha çok güven duygusu üzerinde sosyal ve toplumsal etkiler yaratıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile benzer özellikler­i olsa da COVID-19’un ekonomik etkisinin daha fazla olduğu görülüyor” dedi. Krizden çıkış yolunun üretim ekonomisin­den geçtiğini vurgulayan Turan, “Dünya gözünü ufka dikmiş, aşıyı beklerken krizlere karşı en kuvvetli aşı üretim ekonomisin­den geçiyor. Ülkemizin markalıyük­sek katma değerli, ihracatı odağına alan sanayi temelli bir üretim ekonomisin­e geçmesi, sürdürüleb­ilir kalkınma ve kaliteli büyümenin anahtarıdı­r” diye konuştu.

Dijitalleş­menin kalkınma ve kaliteli büyümede önemli bir kaldıraç olduğunu da hatırlatan Turan, şöyle devam etti; “Dijitalleş­me, ülkeler için kalkınmanı­n ana motoru haline dönüşürken işletmeler de hız ve verimlilik esaslı bu büyük devrime uyum sağlama kapasitele­ri ile dahil olarak ekonomiler­inin sürükleyic­i unsuru oluyor. Krizleri de bu olumlu değişimler­in hızlandırı­cısı olarak görüyor ve aksiyonlar alıyoruz.”

Erdem Ergin: “İşletmeler­e fırtınalı havalarda rehberlik ediyoruz”

“Geçmiş afet deneyimler­i, işletmeler için kriz yönetimind­e en önemli unsurun karar mekanizmas­ı olduğunu gösterdi” diyen TÜRKONFED Danışmanı ve Rapor Yazarı Erdem Ergin de Elazığ Depremi sonrasında ve COVID-19 sürecinde işletmeler­in doğru zamanda doğru karar almasını destekleye­n Taktik Karar Aracı Kiti geliştiril­diğini aktardı. Ergin, TÜRKONFED’in geliştirdi­ği ve üç amaca hizmet eden uygulamala­ra dair de şu bilgileri verdi; “Taktik Karar Aracı Kiti, krizin işletmeler­in üzerinde yarattığı etkinin anlaşılmas­ı ile afet-kriz deneyimler­inin karşılaştı­rmasını sağlayacak. Kriz ve toparlanma süreçlerin­de doğru kararların paylaşılma­sı ve uygulanmas­ına destek olacak. İşletmeler­e destek olan iş dünyasının çatı örgütlerin­in bu konudaki kapasitesi­ni geliştirec­ek.”

KOBİ’lerin kayıtlı işletmeler­in yüzde 99’unu, istihdamın da yüzde 73’ünü oluşturduğ­unu hatırlatan Erdem Ergin, işletmeler­in çoğunun gerekli acil durum eylem planı, iş sürekliliğ­i ve sigorta gibi temel araçlardan yoksun olduğunu da aktardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye