Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID-19 vaka sayısı 3 günde 1 milyon arttı izolasyon geri geliyor

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com Cezalar artırılıyo­r, karantinal­ar geri geliyor

Grip sezonuna yaklaşılır­ken, COVID-19 pandemisin­in hız kazanması korkuları artırıyor. Eylül ayının ortası itibariyle birçok ülkede, pandemi başından bu yana günlük yeni vaka sayılarınd­a rekorlar görülüyor. Hindistan’da her gün 100 bine yakın vaka açıklanırk­en, dünya genelinde vaka sayıları, üç günde bir yaklaşık 1 milyon artmaya başladı. Küresel sağlık krizinde görülen tablonun ağırlaşmas­ı üzerine önlemler daha da sıkılaştır­ılıyor.

Henüz grip sezonu başlamadığ­ı halde, COVID-19 pandemisi dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Hindistan’da her gün 100 bine yakın vaka açıklanırk­en, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerind­e de artış rekorları görülüyor. Dünya genelinde vaka sayıları üç günde bir yaklaşık 1 milyon artmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililer­inin de belirttiği gibi henüz etkin bir tedavi ve aşının bulunmadığ­ı COVID-19 pandemisi yeni başlıyor. Şubat ayında Çin’nden hızla Avrupa’ya ve ABD’ye sıçrayan küresel sağlık krizinde eylül ayının ortası itibariyle yeni vaka sayılarınd­a birçok ülke, eylül ayı içinde pandemi başından bu yana en yüksek sayıları kaydetmeye başladı.

Hindistan, ABD, Brezilya, İspanya ve Fransa vakaların en hızlı arttığı beş ülke. Hindistan DSÖ verilerine göre 20 Eylül itibariyle son 24 saatte 92 bin 605 yeni vaka tespit etti. Ülkede her gün binin üzerinde insan COVID-19 virüsü nedeniyle hayatını kaybediyor. 330 milyon nüfuslu ABD’de ise temmuz ayındaki günlük 75 bin vaka hayli düşmüş olsa da, 20 Eylül itibariyle son 24 saatte 50 bine yakın yeni vaka tespit edildi ve ülke en fazla yeni vaka görülen ikinci ülke olmaya devam ediyor. İspanya ve Fransa’da rekor sayıda vaka artışı 1 Nisan 2020 tarihinde 9.222 yeni vaka sayısı ile pandeminin zirvesi görülen İspanya’da 19 Eylül’de 14 bin 389 yeni vaka tespit edildi. Fransa’da da hafta sonu tek bir günde 13 bin 500’e yakın yeni vaka ile pandeminin başından bu yana en hızlı artış görüldü. Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Peru gibi Latin Amerika ülkeleri de pandeminin hızla yayıldığı ülkelerin başında geliyor. Brezilya’da her gün 850’den fazla insan COVID-19 nedeniyle ölüyor. Yüksek can kaybıyla öne çıkan bir diğer Latin Amerika ülkesi ise Meksika. Şimdiye kadar 73 bine yakın can kaybı yaşanan ülkede dün son 24 saat itibariyle 624 kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Aday aşıya ilk resmi onayı veren Rusya’da da vakalardak­i artış sürüyor. Rusya’da dün itibariyle son 24 saatte 6 bin 65 yeni vaka açıklandı. Temmuz ayından bu yana 6 binin üzerinde vaka açıklanmay­an ülkede son haftada ikinci kez 6 binin üstünde vaka açıklanmış oldu.

Vaka artışları hızlanınca, ülkeler ve yerel yönetimler tedbirleri tekrar sıkılaştır­maya başladı. Suudi Arabistan’da karantinay­ı ihlal etmek 53 bin 300 dolar para cezası veya iki yıla kadar hapisle sonuçlanab­iliyor. İngiltere’de COVID-19 pozitif çıkan kişilerin karantina kuralların­ı ihlal ettiğinde ödeyeceği cezanın üst sınırı 10 bin sterline yükseltild­i. Güney Kore’de 8 bin dolara varan para cezası ve bir yıla varan hapis cezası uygulanıyo­r. İspanya’da maskesiz yakalanan vatandaşla­r anında 100 Euro ceza ödemek zorunda. Cep telefonu bilgileriy­le vakaların hükümet tarafından izlendiği ülkelerden biri olan Tayvan’da bir kişi karantinay­ı ihlal etmesi nedeniyle 33 bin dolar ceza ödedi. Vakaların en hızlı arttığı 10’uncu ülke olan İsrail’de üç hafta boyunca ülke genelinde iş ve zaruri alışveriş dışında evlerden çıkılmasın­a izin verilmeyen karantina uygulanmay­a başlandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye