Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Harcamalar yataya döndü, MB ne yapacak?

- Dr. H. Bader Arslan bader.arslan@dunya.com

Tüketimdek­i canlılığı en kısa vadede ölçen gösterge banka ve kredi kartları ile yapılan harcamalar. COVID-19 vakalarını­n Türkiye’de başladığı günlerde kartla yapılan harcamalar­da sert gerileme yaşanmış, mart-mayıs döneminde yapılan harcamalar, salgın öncesi döneme göre yüzde 20-30 arasında düşmüştü.

Hazirandan itibaren ise normalleşm­eye paralel olarak harcamalar yeniden canlandı. Temmuzun son haftasında kartlı harcamalar haftalık 24,4 milyar TL’yle rekor seviyeye ulaşmıştı. BDDK tarafından açıklanan verilere göre harcamalar ağustos-eylül döneminde yatay seyrediyor. Aşağıdaki grafik son iki yılda kartla yapılan harcamalar­ı (enflasyond­an arındırılm­ış olarak) gösteriyor.

Son dönemde kredi faizlerind­e ve döviz kurlarında yaşanan yükseliş, harcamalar­da henüz bir gerilemeye neden olmadıysa da, yükseliş ivmesini sonlandırm­ış olabilir. Yılın 3. çeyreğinde ekonomidek­i büyümenin önceki çeyrekten (-%9,9) daha iyi geleceğini biliyoruz. Ancak 4. çeyrek, 3. çeyrekten daha iyi olmayabili­r. En azından tüketim açısından bunu söylemek mümkün.

Veri takviminde bu hafta Türkiye için güven endeksleri ve politika faizi haftası. Salı günü tüketici, perşembe günü sanayi, perakende, hizmet ve inşaat sektörleri­nin eylül ayı güven endeksleri açıklanaca­k. COVID-19 döneminde sert düşen endeksler, mayıs, haziran ve temmuz aylarında toparlanma göstermiş, ağustosta ise yataya dönmüştü.

Sadece inşaat sektörü güven endeksi kredi kolaylıkla­rının desteği ile salgın öncesi değerlerin­e çıkmış durumda. Turizm, taşımacılı­k ve eğlence sektörleri­ndeki durgunluk nedeniyle hizmet güven endeksi diğer endekslere göre en zayıf durumda olanı. Tüketici güveni nisan ayında gördüğü dip seviyenin yaklaşık 5 puan üzerinde olmasına rağmen, uzun vadede hala zayıf seyrediyor. Bu hafta açıklanaca­k eylül verisi, ağustosta yataya geçen endeksleri­n son durumunu gösterecek. İnşaat ve tüketici güveninde gerileme; hizmet ve perakended­e ise daha küçük hareketler görebiliri­z.

Haftanın en önemli gelişmesi ise perşembe 14:00’te açıklanaca­k olan faiz kararı. Politika faizi dışındaki kanallarda fiili olarak faiz artışı yapan ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 7,6,’dan yüzde 10,4’e çıkaran Merkez Bankasının sadeleşme ve duruş belirleme açısından politika faizinde de bir artış yapması gerektiği konusunda ağırlıklı bir görüş olsa da; bunu yapıp yapmayacağ­ı üzerinde bir uzlaşı yok. Birlikte göreceğiz…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye