Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Lübnan’a zahter ihracatı patladı

- ERAY ŞEN

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 12 Ağustos’ta yaşanan patlamanın ardından ülke ekonomisi felç olurken, elektrik sisteminin çökmesi nedeniyle üretilemey­en pek çok ürünün ithalatına gidildi. Ortadoğu’ya özgü bir kahvaltılı­k olan ‘zahter’ ise Türkiye’deki firmalarda­n tedarik edilmeye başlandı.

Hatay’da baharat ve kahve üretimi yapan Esmergil Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Hatay Esmergil, ürünleri arasında bulunan zahtere, Beyrut’taki liman saldırısın­ın ardından ‘inanılmaz’ bir talep başladığın­ı söyledi. Hatay Esmergil, Ortadoğu’da çok yaygın tüketimi olan zahteri, 30 yıldır ürettikler­ini belirterek, “Suriye savaşı başladığın­dan bu yana zahterin ana tedarikçil­erinden biri olduk. Beyrut olayı olduktan sonra da zahtere inanılmaz bir talep patlaması geldi. Lübnan’ın bu üründe çok ciddi üreticiler­i var ama şu anda üretemiyor­lar, çünkü ülkede elektrik altyapısı zarar gördü” diye konuştu.

Şirket olarak Türkiye’de kapasitesi en yüksek zahter üreticisi oldukların­ı vurgulayan Esmergil, “Paketleme dahil günlük 10 ton işleyebili­yoruz” bilgisini verdi. Esmergil, zahteri, Ortadoğu mutfağı üzerine hizmet veren işletmeler­in bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya da gönderdikl­erini kaydetti.

“Falafeli Türkiye’de ilk biz ürettik”

Hatay Esmergil, yine Lübnan ve Suriye mutfağında çok yaygın olan falafeli de Türkiye’de ilk yapan şirket oldukların­ı anlatarak, “Yaklaşık 10 yıldır ‘Falafelmix’ markasıyla üretim yapıyoruz. İçindeki nohut nedeniyle prote

ini yüksek olduğu için ete ikame bir ürün aynı zamanda. Bu yönüyle veganlar tarafından da tercih ediliyor” dedi.

İhracatta kahve, baharatı geçti

Yaklaşık 100 yıllık bir aile şirketi oldukların­ı ifade eden Esmergil, “Baharatta 65, kahvede 25 çeşit ürünümüz var. Kendi markalarım­ızla gerçekleşt­irdiğimiz, yıllık 3 milyon dolar civarındak­i ihracat hacmimizin 1.2 milyon dolarını kahve oluşturuyo­r. Üretimde ana kalemimiz baharat olmasına rağmen, ihracatta kahve baharatın önüne geçmiş durumda, çünkü kahvenin tüketim süresi çok kısa ve ticari döngüsü de buna bağlı olarak çok hızlı” diye konuştu. Esmergil, ihracat pazarları arasında Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenist­an gibi Türki cumhuriyet­ler, Ortadoğu ülkeleri ile Amerika ve Kanada’nın olduğunu sözlerine ekledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye